Deckarvännerna

SÄLLSKAPET DECKARVÄNNERNA

Tycker du om att läsa deckare? Vill du veta mer, om författare, om verklighetens polisarbete? Då kan du gå med i Sällskapet Deckarvännerna, en förening som funnits sedan 1975 som samlingspunkt för alla oss som gillar genren. (Men det finns deckarförfattare som medlemmar också.)

Vår verksamhet består i att träffas en gång i månaden, vanligen sista måndagen eller tisdagen, mestadels på Odd Fellow i Stockholm. Så skall du ha någon glädje av att vara med bör du inte ha alltför långt till huvudstaden.

Men vi har också gått på teater, sett kriminalfilmer på förhand och gjort utflykter och vandringar till kriminallitterära miljöer.

Ett par gånger har vi ordnat deckarkryssningar till Åland. Här finns en nästan komplett lista över allt vi gjort.

Årsavgiften är 100 kr.

Föreningens plusgiro sköts av kassören Nisse Scherman, 158 19 34-5, glöm inte ange eget namn och adress och att det är Nisse som ska stå som mottagare.

Vill du veta mer? Ta kontakt med ordföranden Leif-Rune Strandell: leif-rune.strandell@pp.ephone.se

Föreningen har ingen egen tidskrift men personsamband gör att mycket av det som Deckarvännerna gör också hittas här i Dast.

Senaste kallelse

FÖR ETT ÅR SEDAN HANDLADE DET OM 1300-TALET
I ÅR BACKAR VI BARA TILL 1700-TALETS SLUT

Förra året började vi med en deckare från Gotland och 1300-talet. Nu går vi lite längre fram i tiden, och årtalet 1792 ska alla svenskar som läst historia kunna. Då mördades Gustav III, och nutida poliser har pekat på den utredningen som exemplarisk (till skillnad från en del senare). Men brottsligheten tog inte slut då, utan även 1793 fanns brottslighet i staden. Det årtalet är titeln på förra årets bästa svenska deckardebut. Nu får vi träffa författaren

NIKLAS NATT OCH DAG

Han har fått deckarakademins pris och många fina recensioner, t ex denna: http://www.dast.nu/recension/1793. Akdemins motivering är: ”En välgestaltad historisk mordgåta med såväl råhet som värme och medmänsklighet.” Han har varit redaktör för tidskriften Slitz, och spelar dessutom en hel rad olika instrument.

Dag: Tisdag 30 januari 2018 kl 18.
Plats: Odd Fellow, Västra Trädgårdsgatan 11 A. Kungsträdgården närmaste busshållplats och T-bana.
Mat: Biff Lindström med kryddsmör. 170 kr inkl bordsvatten/lättöl och kaffe med kaka. Mer dryck finns att köpa och är maten alldeles omöjlig försöker köket ordna annat. Säg till vid anmälan.
Betalning görs före maten inkl vin/öl.
Tävling: Vanliga 1 X 2-frågor. Lämpligt med historiska deckare. Vinstböcker kan medtagas.
Förhandsanmälan till undertecknad.

Välkomna
Leif-Rune Strandell/ordförande
tel 08-669 88 79 / 070-417 63 61 / e-post leif-rune.strandell@pp.ephone.se

—————————————————————————————————————–

ÅRSMÖTE

ska vi ha. 2017 gjorde vi detta (antal deltagare inom parantes): 31 januari Anders H Blomström om medeltidsdeckaren Eldskytten (40); 27 februari Lena Hammargen om förlaget Novellix (33); 27 mars Åsa Avdic om sin framtidsdystopi, debut (41); 26 april Tobias Olsson om sin debutbok om brott i Grekland (31); 29 maj Solnadals värdshus, Marie Bengts om pusseldeckardebuten En sax i hjärtat (38); 28 augusti  Utflykt till det kriminella Lidingö med veteranbuss och guiden Jan Malmstedt (51); 27 september Susan Casserfelt och Sören Bondeson om sina böcker och lärarinsatser (26); 31 oktober Lina Bengtsdotter om sin debut Annabelle (46); 30 november Viveca och Camilla Sten om sina böcker varav en del skriva tillsammans (35).

Sedvanliga årsmötesförhandlingar, och kom gärna med förslag till kommande möten.