Deckarvännerna

SÄLLSKAPET DECKARVÄNNERNA

Tycker du om att läsa deckare? Vill du veta mer, om författare, om verklighetens polisarbete? Då kan du gå med i Sällskapet Deckarvännerna, en förening som funnits sedan 1975 som samlingspunkt för alla oss som gillar genren. (Men det finns deckarförfattare som medlemmar också.)

Vår verksamhet består i att träffas en gång i månaden, vanligen sista måndagen eller tisdagen, mestadels på Odd Fellow i Stockholm. Så skall du ha någon glädje av att vara med bör du inte ha alltför långt till huvudstaden.

Men vi har också gått på teater, sett kriminalfilmer på förhand och gjort utflykter och vandringar till kriminallitterära miljöer.

Ett par gånger har vi ordnat deckarkryssningar till Åland. Här finns en nästan komplett lista över allt vi gjort.

Årsavgiften är 100 kr.

Föreningens plusgiro sköts av kassören Nisse Scherman, 158 19 34-5, glöm inte ange eget namn och adress och att det är Nisse som ska stå som mottagare. Går också bra med swish 070-566 91 95.

Vill du veta mer? Ta kontakt med ordföranden Leif-Rune Strandell: leif-rune.strandell@pp.ephone.se

Föreningen har ingen egen tidskrift men personsamband gör att mycket av det som Deckarvännerna gör också hittas här i Dast.

Senaste kallelse

VI FICK TRÄFFA PENSIONÄRSLIGAN
NÄR DE BÖRJADE SIN BROTTSLIGA BANA – OCH NU SLUTAR DE

Nå, kanske fortsätter de med viss brottslighet, men det ska inte bli fler böcker om det företagsamma gänget, som började för att de insåg att maten i kriminalvården var bättre än inom äldreomsorgen. Vi träffade dem i boken Kaffe med rån 2012. Så fortsatte det i tre böcker till och nu avslutas redovisningen av pensionärsligan äventyr med Det rånar sig nog (http://www.dast.nu/recension/det-ranar-sig-nog). Så tio år efter att vi träffade författaren förra gången är det dags igen för

CATHARINA INGELMAN-SUNDBERG

Glöm inte att hon har skrivit mycket mer, inte minst inom marinarkeologi för så är hon utbildad. Och hon har fått priser för både för sin marinarkeologiska verksamhet och för sina historiska romaner, och, jodå, för böckerna om pensionärsligan också. Bland sina övriga böcker finns en med den lockande titeln Tantlexikon.

Obs även denna gång att vi flyttat starten en halvtimme för att undvika att vi krockar med någon Odd Fellows-loge.

Dag: Tisdag 29 november 2022 kl 17:30.
Plats: Odd Fellows, Västra Trädgårdsgatan 11 A. Kungsträdgården närmaste busshållplats och T-bana.
Mat: Rödspätta med remouladsås, pepparkaksmousse med hallonsås till dessert. 200 kr inkl bordsvatten/lättöl och kaffe. Mer dryck finns att köpa och är maten alldeles omöjlig försöker köket ordna annat. Säg till vid anmälan.
Betalning görs före maten inklusive vin/öl.
Tävling: Det finns pensionärsinslag i många deckare, så frågor kan formuleras. Vi bör hinna med frågesport så skriv någon fråga. Vinstböcker finns.
Förhandsanmälan till undertecknad.

Välkomna
Leif-Rune Strandell/ordförande
tel 08-669 88 79 / 070-417 63 61 / e-post leif-rune.strandell@pp.ephone.se
_____________________________________________________________

Westernpocket är med i två artiklar: Under åren har Dast publicerat en rad artiklar om westernpocket ur många aspekter, nu senast handlar det om bilderna på böckernas baksidor: http://www.dast.nu/artikel/baksidornas-bilder-en-studie-av-svensk-westernpocket

Vill man ha sådana böcker så brukar de finnas på loppis. Och förstås en massa andra, läs http://www.dast.nu/artikel/western-och-deckarpockets-bland-loppisfynden

Hetsiga debatter om kulturkanon har det blivit eter den nya regeringens förslag. Deckarläsare brukar vara överens om de viktigaste, och Deckarvännerna har bidragit till en bok med många lästips, läs Dasts ledare: http://www.dast.nu/ledare/kulturkanon

Höstbokfloden mattas inte av, kolla: http://www.dast.nu/category/recension