Deckarvännerna

SÄLLSKAPET DECKARVÄNNERNA

Tycker du om att läsa deckare? Vill du veta mer, om författare, om verklighetens polisarbete? Då kan du gå med i Sällskapet Deckarvännerna, en förening som funnits sedan 1975 som samlingspunkt för alla oss som gillar genren. (Men det finns deckarförfattare som medlemmar också.)

Vår verksamhet består i att träffas en gång i månaden, vanligen sista måndagen eller tisdagen, mestadels på Odd Fellow i Stockholm. Så skall du ha någon glädje av att vara med bör du inte ha alltför långt till huvudstaden.

Men vi har också gått på teater, sett kriminalfilmer på förhand och gjort utflykter och vandringar till kriminallitterära miljöer.

Ett par gånger har vi ordnat deckarkryssningar till Åland. Här finns en nästan komplett lista över allt vi gjort.

Årsavgiften är 100 kr.

Föreningens plusgiro sköts av kassören Nisse Scherman, 158 19 34-5, glöm inte ange eget namn och adress och att det är Nisse som ska stå som mottagare.

Vill du veta mer? Ta kontakt med ordföranden Leif-Rune Strandell: leif-rune.strandell@pp.ephone.se

Föreningen har ingen egen tidskrift men personsamband gör att mycket av det som Deckarvännerna gör också hittas här i Dast.

Senaste kallelse

NU FÅR VI LÄSA OM ETT LAND SOM INTE FINNS
– BESKRIVET AV EN DEBUTANT

Det är inte ovanligt att städer och småorter där författare låter mord och andra brott begås får påhittade namn. Vi har träffat van Veeteren i Maardam och Mullvads socken på Gotland finns inte heller precis så. Ovanligare är att ett helt land är fiktivt, och ännu ovanligare att namnet ändå känns bekant: Doggerland. Det är platsen som

MARIA ADOLFSSON

skapat och som dyker upp ur havet ungefär där Doggers bankar ligger i hennes debutdeckare Felsteg (http://www.dast.nu/recension/felsteg) som fått mycket beröm. På Bokmässan samtalade hon med Håkan Nesser om fördelarna med fiktiva platser. Referat finns i Dast-artikel: http://www.dast.nu/artikel/bokmassan-med-crime-time-bade-zombier-och-metoo.

Dag: Tisdag 30 oktober 2018 kl 18
Plats: Odd Fellows, Västra Trädgårdsgatan 11 A. Kungsträdgården närmaste busshållplats och T-bana.
Mat: Torsk eller sej med vitvinssås. 170 kr inkl bordsvatten/lättöl och kaffe med kaka. Mer dryck finns att köpa och är maten alldeles omöjlig försöker köket ordna annat. Säg till vid anmälan.
Betalning görs före maten inkl vin/öl.
Tävling: Vanliga 1 X 2-frågor. Platser som inte finns, i alla fall inte i kartboken kan ju vara ett tema. Vinstböcker kan medtagas.
Förhandsanmälan till undertecknad.

Välkomna
Leif-Rune Strandell/ordförande
tel 08-669 88 79 / 070-417 63 61 / e-post leif-rune.strandell@pp.ephone.se
—————————————————————————————————————–

BOKMÄSSAN

hade i år inkluderat Crime Time som flyttat från Gotland. Förra månadens gäst Stina Jackson var där. Läs i Dast: http://www.dast.nu/artikel/usa-kanada-och-sverige-en-blandning-som-blev-hyllade-debuten-silvervagen

Det svenska deckarundret diskuteras på Stadsbiblioteket den 23 oktober 18­–19. Viveca Sten och Marc Voltenauer talar om svenskhet i deckare. Gratis men man bör anmäla sig: https://biblioteket.stockholm.se/kalender/det-svenska-deckarundret.

DELS har fått pengar av Svenska Akademien för att arbeta med en svensk litterär kanon. Och deckare kan visst ingå där, så fundera över vilka du vill ha med och meddela mig.