Deckarvännerna

SÄLLSKAPET DECKARVÄNNERNA

Tycker du om att läsa deckare? Vill du veta mer, om författare, om verklighetens polisarbete? Då kan du gå med i Sällskapet Deckarvännerna, en förening som funnits sedan 1975 som samlingspunkt för alla oss som gillar genren. (Men det finns deckarförfattare som medlemmar också.)

Vår verksamhet består i att träffas en gång i månaden, vanligen sista måndagen eller tisdagen, mestadels på Odd Fellow i Stockholm. Så skall du ha någon glädje av att vara med bör du inte ha alltför långt till huvudstaden.

Men vi har också gått på teater, sett kriminalfilmer på förhand och gjort utflykter och vandringar till kriminallitterära miljöer.

Ett par gånger har vi ordnat deckarkryssningar till Åland. Här finns en nästan komplett lista över allt vi gjort.

Årsavgiften är 100 kr.

Föreningens plusgiro sköts av kassören Nisse Scherman, 158 19 34-5, glöm inte ange eget namn och adress och att det är Nisse som ska stå som mottagare. Går också bra med swish 070-566 91 95.

Vill du veta mer? Ta kontakt med ordföranden Leif-Rune Strandell: leif-rune.strandell@pp.ephone.se

Föreningen har ingen egen tidskrift men personsamband gör att mycket av det som Deckarvännerna gör också hittas här i Dast.

Senaste kallelse

TACK OCH ADJÖ REBECKA
HUR SKA KIRUNA KLARA SIG NU?

Åklagare Rebecka Martinsson är tillbaka, men det är för att säga adjö. Detta är den sjätte och, enligt författaren, den sista boken med henne som huvudperson och med Kiruna med omnejd som miljö. En miljö som förändras, vilket finns redovisat i boken där några har svårt att känna igen sig. Den som lämnar Rebecka åt sitt öde är

ÅSA LARSSON

När hon skrev den första boken om Rebecka, Solstorm, 2003, fick vi deckarvänner träffa henne, också då på årsavslutningen. Nu heter boken Fädernas missgärningar (recension http://www.dast.nu/recension/fadernas-missgarningar) och Rebecka får gå tillbaka i minnena. Vad vill vi som läsare veta mer om Rebecka (och om Åsa)? Frågor välkomnas av författaren. Några frågor får svar på förlagets pressfrukost, kan ses på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=9Qe-Pcb_gUo. Hon var också med i Babel 7 november, hittas på SVT Play.

Dag: Tisdag 30 november 2021, maten serveras kl 18.
Plats: Odd Fellows, Västra Trädgårdsgatan 11 A. Kungsträdgården närmaste busshållplats och T-bana.
Mat: Renskav med potatispuré och lingon,190 kr inkl bordsvatten/lättöl och kaffe med kaka. Mer dryck finns att köpa, meddela matproblem vid anmälan.
Betalning görs före maten inkl vin/öl.
Tävling: 1 X 2-frågor om deckare med anknytning till Norrland eller till åklagare. Massor av vinstböcker finns, ta inte med.
Förhandsanmälan till undertecknad.

Välkomna
Leif-Rune Strandell/ordförande
tel 08-669 88 79 / 070-417 63 61 / e-post leif-rune.strandell@pp.ephone.se
—————————————————————————————————————–

Vårens möten har vi fått datum för så anteckna redan nu: måndag 31 januari, onsdag 23 februari, torsdag 31 mars och onsdag 27 april. Våravslutningen som vanligt i slutet av maj men dag och plats inte klart.

Årsmöte som vanligt i januari. Flera har oroligt frågat om medlemsavgiften för i år, men den är överhoppad och nästa års beslutas på årsmötet. Önskemål om författargäster och aktiviteter välkomnas.

En påminnelse om den litterära guldgruvan Litteraturbanken och databasen Sverige läser är på plats, för det är bra om vi är många som använder dem för att finansiärer sla fortsätta att bekosta verksamheten. Sverige läser (som ursprungligen finns som bok) hittas på https://dels.nu/sverige-laser/ och finns författaren med i Litteraturbanken kopplas man dit: https://litteraturbanken.se/. Där finns även ljudklipp, t.ex. författare som läser egna verk.