Deckarvännerna

SÄLLSKAPET DECKARVÄNNERNA

Tycker du om att läsa deckare? Vill du veta mer, om författare, om verklighetens polisarbete? Då kan du gå med i Sällskapet Deckarvännerna, en förening som funnits sedan 1975 som samlingspunkt för alla oss som gillar genren. (Men det finns deckarförfattare som medlemmar också.)

Vår verksamhet består i att träffas en gång i månaden, mestadels på Odd Fellows i Stockholm. Så skall du ha någon glädje av att vara med bör du inte ha alltför långt till huvudstaden.

Men vi har också gått på teater, sett kriminalfilmer på förhand och gjort utflykter och vandringar till kriminallitterära miljöer.

Ett par gånger har vi ordnat deckarkryssningar till Åland. Här finns en nästan komplett lista över allt vi gjort.

Årsavgiften är 100 kr.

Föreningens plusgiro sköts av kassören Nisse Scherman, 158 19 34-5, glöm inte ange eget namn och adress och att det är Nisse som ska stå som mottagare. Går också bra med swish 070-566 91 95.

Vill du veta mer? Ta kontakt med ordföranden Leif-Rune Strandell: leif-rune.strandell@pp.ephone.se

Föreningen är med i DELS, De Litterära Sällskapen i Sverige, www.dels.nu. Som medlem i någon av sällskapen får man prenumerera på den litterära tidskriften Parnass till rabatterat pris (https://dels.nu/parnass/)

Föreningen har ingen egen tidskrift men personsamband gör att mycket av det som Deckarvännerna gör också hittas här i Dast.

Sällskapet Deckarvännerna

IBLAND ÄR DE EN, IBLAND TVÅ:
FÖRFATTARDUO SOM FÅR MYCKET BERÖM

Författarpar inom spänningslitteraturen finns det en hel del av, tänkt bara på Sjöwall–Wahlöö. Och i nutid makarna Börjlind och Ahndoril. Våra två gäster denna gång är inte gifta med varandra men de skriver ihop, fast ibland skriver de var för sig. Och en av dem har anklagats också för att skriva en känd deckardrottnings böcker, vilket alla kraftigt tillbakavisat. Dags att träffa

PASCAL ENGMAN och JOHANNES SELÅKER

Deras senaste gemensamma bok heter Nomaden (https://www.dast.nu/recension/nomaden) som är den tredje delen i deras serie Skymningsland. Den utspelar sig 1996. Vill du kolla lite i förväg så finns deras förlagspresentationer här: Johannes: https://www.forum.se/forfattare/66323/johannes-selaker/ och Pascal: https://www.forum.se/forfattare/66322/pascal-engman/. Deras senaste bok har deras förlag att skicka dem runt i landet och berätta om boken. Så när vi träffar dem har de god vana vid att framträda.

Dessutom kan vi tacka Pascal för hans arbete med läsfrämjande genom sin stiftelse: https://www.pascalengmansstiftelse.se/. Det är också dags att nominera vem som ska bli årets läsfrämjare.

Dag: Måndag 29 april 2024 kl 17:30.
Plats: Odd Fellows, Västra Trädgårdsgatan 11 A. Kungsträdgården närmaste busshållplats och T-bana.
Mat: Torsk med ägg och vitvinssås. 220 kr inkl bordsvatten/lättöl och kaffe. Mer dryck finns att köpa och är maten alldeles omöjlig försöker köket ordna annat. Säg till vid anmälan.
Betalning görs före maten inklusive vin/öl.
Tävling: Författarpar är väl ett bra tema. Vinstböcker finns.
Förhandsanmälan till undertecknad.

Välkomna
Leif-Rune Strandell/ordförande
tel 08-669 88 79 / 070-417 63 61 / e-post leif-rune.strandell@pp.ephone.se
____________________________________________________________

HÅRDKOKT: Förra mötet handlade ju på ett sätt om amerikansk hårdkokt litteratur (även om den på mötet var nyskriven svensk). En som också gillar det hårdkokta är Peter Magnusson som kronologiskt berättar om de kända och kanske mindre kända hårdkokta författarna från 30-talet och framåt. Artiklarna hittas genom att man söker på ”Hårdkokta deckare” i DASTs sökruta.

FLER ARTIKLAR FINNS: Den flitiga Alice Radomska har både skrivit om Enid Blyton-översättningar (https://www.dast.nu/artikel/tva-oversattningar-av-en-enid-blyton-bok-jamfors) och om deckaranknytningar till skånska färjelinjer: https://www.dast.nu/artikel/de-skanska-farjornas-flakt-av-frihet-aven-i-romaner.