Deckarvännerna

SÄLLSKAPET DECKARVÄNNERNA

Tycker du om att läsa deckare? Vill du veta mer, om författare, om verklighetens polisarbete? Då kan du gå med i Sällskapet Deckarvännerna, en förening som funnits sedan 1975 som samlingspunkt för alla oss som gillar genren. (Men det finns deckarförfattare som medlemmar också.)

Vår verksamhet består i att träffas en gång i månaden, vanligen sista måndagen eller tisdagen, mestadels på Odd Fellow i Stockholm. Så skall du ha någon glädje av att vara med bör du inte ha alltför långt till huvudstaden.

Men vi har också gått på teater, sett kriminalfilmer på förhand och gjort utflykter och vandringar till kriminallitterära miljöer.

Ett par gånger har vi ordnat deckarkryssningar till Åland. Här finns en nästan komplett lista över allt vi gjort.

Årsavgiften är 100 kr.

Föreningens plusgiro sköts av kassören Nisse Scherman, 158 19 34-5, glöm inte ange eget namn och adress och att det är Nisse som ska stå som mottagare. Går också bra med swish 070-566 91 95.

Vill du veta mer? Ta kontakt med ordföranden Leif-Rune Strandell: leif-rune.strandell@pp.ephone.se

Föreningen har ingen egen tidskrift men personsamband gör att mycket av det som Deckarvännerna gör också hittas här i Dast.

Senaste kallelse

DET KOM EN PANDEMI EMELLAN
MEN TVÅ ÅR SENARE BLIR DET AV

Vi hade våren välplanerad 2020 men det kom en pandemi och våren och höstens program måste ställas in. En av programpunkterna var ett besök från Finland till Solnadals värdshus. Nu kan vi välkomna gästen igen, men platsen är bytt till en vi besökt tidigare, och som har Stieg Trenter-anknytning. Gästen är

EVA FRANTZ

och är journalist på Finlands motsvarighet till SVT, Yle. Hon är också författare både av barnböcker och deckare, och har länge bloggat. Hon har fått pris för bästa barnbok och för Finlands bästa deckare 2019. Den senaste deckaren heter För han var redan dö (recension: http://www.dast.nu/recension/for-han-var-redan-do). Den som vill läsa på om henne så finns hennes webbplats här: https://www.evafrantz.com/.

Dag: Måndag 23 maj 2022
Tid: 18. Vi hoppas att vädret är vackert så att vi kan börja med en tipspromenad.
Plats: Farsta Gård (www.farstagard.se). Ligger vid Farsta idrottsplats. T-bana till Farsta, ca 7 minuters promenad. Lite längre promenad från pendeltågsstationen Farsta Strand. P-plats finns. Buss 185 går i en höger- och en vänstersväng från Farsta centrum, ca en gång i kvarten men kolla på SL.
Mat: Vi äter på Farsta värdshus (https://www.farstavardshus.se/). Varmrökt lax med dillcreme, citron, liten sallad och kokt färsk potatis. En Loka eller alkoholfri öl/person. Kaffe och rabarberkaka med vaniljsås. 200 kr. Vin och öl finns att köpa. Den som vill ha annan mat måste säga till vid anmälan.
Anmälan: Senast måndag 16 maj, före lunch. Meddela mig OCH betala maten i förväg till kassören Nisse Schermans plusgiro 158 19 34-5, glöm inte eget namn och adress, Nisses bolag Scherman Media ska stå som mottagare. Går också bra med Swish till 070-566 91 95.
Tävling (om vi hinner): 1 X 2-frågor som vanligt, vad kan ni om finska deckare? Vinstböcker finns.
Förhandsanmälan till undertecknad.

Välkomna
Leif-Rune Strandell/ordförande
tel 08-669 88 79 / 070-417 63 61 / e-post leif-rune.strandell@pp.ephone.se
_____________________________________________________________

Mycket böcker och många författare blir det dagarna före vårt möte, 19­–22 maj när Stockholms bokhelg infaller. Information och program finns på https://www.stockholmsbokhelg.se/

Dast har fyllt på med ny novell: Skammen: http://www.dast.nu/novell/skammen

Och den tredje artikeln om knark i deckare: Giftdrottningar och privatdeckare: http://www.dast.nu/artikel/giftdrottnin-gar-och-privatdetektiver