Deckarvännerna

SÄLLSKAPET DECKARVÄNNERNA

Tycker du om att läsa deckare? Vill du veta mer, om författare, om verklighetens polisarbete? Då kan du gå med i Sällskapet Deckarvännerna, en förening som funnits sedan 1975 som samlingspunkt för alla oss som gillar genren. (Men det finns deckarförfattare som medlemmar också.)

Vår verksamhet består i att träffas en gång i månaden, vanligen sista måndagen eller tisdagen, mestadels på Odd Fellow i Stockholm. Så skall du ha någon glädje av att vara med bör du inte ha alltför långt till huvudstaden.

Men vi har också gått på teater, sett kriminalfilmer på förhand och gjort utflykter och vandringar till kriminallitterära miljöer.

Ett par gånger har vi ordnat deckarkryssningar till Åland. Här finns en nästan komplett lista över allt vi gjort.

Årsavgiften är 100 kr.

Föreningens plusgiro sköts av kassören Nisse Scherman, 158 19 34-5, glöm inte ange eget namn och adress och att det är Nisse som ska stå som mottagare.

Vill du veta mer? Ta kontakt med ordföranden Leif-Rune Strandell: leif-rune.strandell@pp.ephone.se

Föreningen har ingen egen tidskrift men personsamband gör att mycket av det som Deckarvännerna gör också hittas här i Dast.

Senaste kallelse

VI BLIR BARA ÄLDRE OCH ÄLDRE
MEN HUR ÅLDRAS ROMANDETEKTIVERMA?

Sherlock Holmes pensionerade sig och odlade bin, och i polisromanerna händer det att kriminalarna slutar med pension. I en ny isländsk deckare är det till och med så att första boken i en serie utspelar sig sista tiden före pensioneringen. En som grubblat över detta, gillar deckare och skriver ibland om dem i Dagens Nyheter är

PER MORTENSEN

Nu ska vi få veta mer om åldrandets gåta. Hur gammal är Nero Wolfe? Och Homan måste ju ha blivit pensionär för länge sedan…

Dag: Torsdag 27 februari 2019 kl 18.
Plats: Odd Fellows, Västra Trädgårdsgatan 11 A. Kungsträdgården närmaste busshållplats och T-bana.
Mat: Boeuf Bourguignon. 170 kr inkl bordsvatten/lättöl och kaffe med kaka. Mer dryck finns att köpa, meddela matproblem vid anmälan.
Betalning görs före maten inkl vin/öl.
Tävling: 1 X 2-frågor. Gamla och unga huvudpersoner i deckare, gärna klassikerna, ta med vinstböcker.
Förhandsanmälan till undertecknad.

Välkomna
Leif-Rune Strandell/ordförande
tel 08-669 88 79 / 070-417 63 61 / e-post leif-rune.strandell@pp.ephone.se
—————————————————————————————————————–

Årsmötet beslutade att omvälja styrelsen, Leif-Rune Strandell, ordförande, Nisse Scherman, kassör, och Gun-Britt Karlsson, sekreterare. Årsavgiften oförändrat 100 kr. Många har redan betalat, men annars till kassörens plusgiro, 158 19 34-5, glöm inte eget namn och adress, Nisses bolag Scherman Media ska stå som mottagare.

Deckarvännernas egen webbsida finns på Dasts sidor. Dast tar gärna emot frivilliga medlemsbidrag, samma pg som Deckarvännernas men undvik just exakt 100 kr så blir det lättare för kassören att skilja avgifterna åt. Det finns en del nya artiklar som borde intressera Deckarvännerna, t.ex. om ingenjör Jansson som skrev fyra deckare: http://www.dast.nu/artikel/ingenjor-janssons-fyra-deckare. Och en artikel om svensk Marxist noir: http://www.dast.nu/artikel/ny-bok-om-deckarens-vanstervridning

Och ni som sett tv-serien om deckarprästen i Grantchester kan läsa om platsen: http://www.dast.nu/artikel/grantchester-ar-inte-midsomer

Gillar du kioskwestern? Många artiklar, sök ”Anders N Nilsson” i Dasts sökfönster

Påminnelse: Den 19/2 är det Sherlock Holmesafton på Läkaresällskapet, för detaljer se förra kallelsen eller https://www.sls.se/om-oss/aktuellt/kalendarium/sherlock-holmes—detektiven-som-diagnostiker/ Obs: Den som vill ha mat måste förbeställa.