ISKALL TYSTNAD

Jul 12th, 2021 | By | Category: Uncategorized

Omslag till Iskall tystnadAv Jane Isaac
A Deathly Silence, 2019
Översättning Fredrika Spindler
Lind & Co AB, 2021
ISBN 978-91-7903-549-5, inbunden, 372 sidor 

Två pojkar i tio-tolvårsåldern smyger in på ett nedlagt industriområde i Hamptonshire i England. En förfärlig stank stoppar inte deras snokande. Förfärligt nog upptäcker de en död, sargad kvinna. Vännerna flyr hem. De lovar varandra att inte yppa ett ord om det fasansfulla. De blir sedda och därför indragna i denna historia om mordet på en poliskvinna.  

Poliskvinnan får av vänner och familj omdömet att vara familjekär, nitisk i jobbet och på alla vis en människa som borde var den sista att råka ut för en sådan tortyrliknande död som hon gjort. Utredarna ser på hennes död som hämnd för någonting. Frågan är vad.

Kriminalkommissarie Helen Lavery blir utredningsledare. Hon har varit sjukskriven men kommer tillbaka till flera medarbetare som hon känner sig trygg med. Utredarna pratar med grannar och jagar ett motiv.

Vad har då kvinnan gjort?
Vad har hon varit inblandad i?
Ligger den organiserade brottsligheten bakom dådet?

Läsaren undrar detsamma som poliserna men Jane Isaac lägger ut lösa trådar som inte leder någonstans och det är inte bra. Då och då pratas det till exempel om möjliga grova brottslingar men de dyker inte upp. Den ene pojkens mamma sägs kunna bita ifrån men inget rejält tillfälle ges henne i boken. Kriminalkommissarie Helen Laverly är orolig över att hennes söner ska bli hotade fast ingen hotbild finns. Det vill säga förväntningarna som en del trådar skapar infrias inte, varken som spänningsbygge eller något annat klurigt som en deckare ska tillhandahålla.

På slutet tar sig berättelsen. Det blir en kamp mellan de aningslösa och det onda och det är en läsning mödan värd.

HELENA SIGANDER

Jane Isaac

Jane Isaac. Foto privat

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22