YTSPÄNNING

Jun 23rd, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till UtspänningAv Olivier Norek
Surface, 2019
Översättning Cecilia Franklin
Sekwa, 2020
ISBN 978-91-88697-95-0, inbunden, 331 sidor

Det kommer många tjocka amerikanska deckare och thrillers, det kommer väldigt många brittiska inte fullt så tjocka, och en hel del från Danmark och Norge. Men från Frankrike är det tunnsått, så tack Sekwa för att ha plockat upp denne skrivande polis. Han har skrivit fyra thrillers på franska men denna (senaste?) är först ut på svenska.

Det märks väl när en författare vet vad han skriver om. Olivier Norek är alltså polis och har sin släktgård i det område i södra Frankrike som skildras här. Och han tackar en psykiater för kunskaper om hur man hjälper soldater och poliser som skadats i tjänsten (och han har fått ge namn åt psykiatern i boken).

Huvudpersonen är kommissarie Noémie Chastain vid narkotikapolisen i Paris, och allt inleds när hon som chef leder ett tillslag mot en langare. Det går inte så bra: han hinner skjuta henne i ansiktet.

Hon överlever med högra sidan av ansiktet svårt skadat. När hon så kommer tillbaka till jobbet vill chefen inte att hon återgår, hon klarar inte skjutprovet och hennes underlydande kan reagera fel i skarpa situationer. I stället får hon ett lugnare uppdrag, en månad i ett litet distrikt på landet. Önskemålet är att man i spartider ska kunna lägga ner den polisstationen, och hon förväntas skriva en sådan rapport, hemligt förstås.

Hon kommer dit, den lokala brottsligheten löses normalt genom att man känner alla i området. Men så fiskas en tunna upp från den konstgjorda sjön, en kraftverksdamm, med ett barnskelett i. Kan det vara någon av de tre försvunna barn, och en vuxen, som man letat efter sedan 1994 då byn i samma veva dränktes av vattnet, och fick flyttas till sin nuvarande plats?

Det får polisen i Noémie att vakna upp, och hon får igång en seriös undersökning, inklusive att undersöka vad som finns i den dränkta byn.

En anslående deckarhistoria, men ännu mer ett fint porträtt av den fysiskt och psykiskt skadade unga polisen, och hur samtalen med psykiatern fungerar. Mötet mellan det lokala, lantliga, och storstadspersonen som har svårt att se hur omgivningen reagerar, ger mycket av känslan i historien.

Välskrivet, lättläst och med flera oväntade vändningar.

Hoppas att vi får fler Norek-böcker översatta.

LEIF-RUNE STRANDELL

Olivier Norek

Olivier Norek. Foto Bruno Chabert

PS Känns titeln igen? Jodå, Aino Trosell inledde sin bana som spänningsförfattare med den titeln, och den historien utspelar sig ännu mer under ytan, väl värd att läsa också.

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22