X SÄTT ATT DÖ

Mar 10th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till X sätt att döAv Stefan Ahnhem
Forum, 2019
ISBN 9789137152424, inbunden, 486 sidor

Den femte boken om Helsingborgspolisen Fabian Risk gör ingen Stefan Ahnhemälskare besviken. Han fortsätter sina multiplotter med extra allt. Om man vill ha action får man sitt lystmäte här, likaså om man tycker om komplicerade intriger à la Kepler och Nesbø.

Som vanligt har författaren ett större antal parallellhistorier igång. I den här boken avslutas flera av dem, men inte alla. Fabian Risk måste ju ha något att göra i kommande böcker. Tärningsmördaren som vi har bekantat oss med i tidigare böcker fortsätter att låta slumpen avgöra offer, plats och mordvapen. Det är naturligtvis inget som polisen uppskattar, att allt styrs av tärningskast.

Fabian Risk har dessutom misstankar att en arbetskamrat inte alltid rör sig på rätt sida lagen. Den mer privata utredningen får han sköta på sidan om. Dessutom har både hans hustru och hans son problem. Frun, som är konstnär, har svårt att hitta tillbaka till sig själv. För sonen är det värre. Han blir fängslad av den danska polisen, misstänkt för grova våldsbrott.

Till råga på allt får läsaren följa en maktkamp inom den danska polisen. Det drabbar Fabian eftersom hans utredning emellanåt för honom till Danmark.

Jag påstår att Stefan Ahnhem är svensk mästare i komplexa actionberättelser. Det är oavbrutet nervkittlande. Hämta andan får man göra när man har läst klart. Att det är i allra högsta grad osannolikt emellanåt tror jag att varje läsare kan köpa i denna typ av berättelser.

En invändning har jag ändå. Jag hade gärna hämtat andan lite tidigare. Boken är sisådär 100 sidor för lång enligt min mening. En parallellhistoria mindre kanske?

NISSE SCHERMAN

Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22