WHITNEY En mors berättelse

Jun 13th, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

Omslag til -WhitneyAv Cissy Houston och Lisa Dickey
Remembering Whitney. My story of Love, Loss and the Night the Music Stopped, 2013
Översatt av Thomas Andersson
Albert Bonniers, 2014
ISBN 978-91-0-013885-1, 286 sid

Boken har en lite felaktig titel. De borde ha hetat Cissy eftersom den till drygt nittio procent handlar om gospelsångerskan Cissy Houstons karriär, känslor och rätt fundamentala religiositet. Whitney Houston speglas hela tiden på avstånd i ett moln av öppenhjärtighet som hela tiden känns falskt trots att mamma Cissy hela tiden intygar vilken sträng men god och stöttande mor hon är.

Om man läst annat som skrivits om den storslagna sångerskan Whitney Houston inser man vilken tillrättalagd text denna strömlinjeformat skrivna berättelse är.

Cissy-HoustonTill att börja med förleds man att tro att detta är en allvarligt menad berättelse om en familj. Men bara efter några sidor in i boken börjar man förstå att den ska läsas på ett kremlologiskt sätt. Det som sägs har hela tiden undertoner som pekar mot en sanning som inte får sägas, för då blir mamma arg. Det talas visserligen om gräl men dessa upplöses alltid i rosenrött. Till och med när föräldrarna Cissy och John flyttar isär fortsätter de att umgås, kanske inte som om ingenting hade hänt, men snudd på.

Det jag fann mest intressant är Cissy Houstons religiöst rigida inställning (åtminstone i början) till det mesta i tillvaron. Kanske var det så, som antyds, att det var så man uppfostrades i en svart arbetarfamilj på 30-talet och att Cissy blev så indoktrinerad att hon tvingas föra traditionen vidare. Hon tycks mena att det och tron på Gud gjorde henne till en god vägvisare in i medelklassen.

Dessutom framställs hon som en ishockeymorsa fast inom musikbranschen. När Whitney visade intresse för att följa i mors fotspår och bli sångerska var hon skoningslös när det gällde att inpränta sina regler i henne. Men stygg var hon absolut inte, de protester Whitney kom med avfärdas. Flickan är ju så ung!

Lisa DickeyNär Whitney senare gifter sig med Bobby Brown och börjar knarka ställer sig mamma helt oförstående. Hon visste inget eftersom hon inte läste skvallerblaskorna. Hon läste tydligen ingenting alls, lyssnade aldrig på radio eller såg på TV där sångerskans missbruk ibland avhandlades.

Det som skrivs om Bobby Brown är nästan ännu märkligare. I historien om Whitney Houston har andra porträtterat honom som en knarkande hustrumisshandlare, ett fyllo som med jämna mellanrum åker fast för rattfylleri och andra olagligheter. Mamma Cissy är mycket mild i sina omdömen om honom trots de (få) beskrivningar som finns med i boken. Är hon rädd för att bli stämd för förtal, månne?

Även ”förhållandet” med den lesbiska Robin Crawford försvinner i ett ”jag vet inte vad andra människor har för sig”.

Och Whitney då? Jo, hon är den aningen osäkra människan som blev stjärna – men hon skulle nog aldrig ha blivit det om det inte varit för mamma. Det sägs inte rakt ut, för när Cissy ska skryta som mest framställer hon sig samtidigt som mycket modest.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22