WATCHING THE DARK

Oct 2nd, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Watching the darkAv Peter Robinson
Hodgers & Stoughton 2012
ISBN 9781444704877, inb, 416 sid

Boken börjar med en vacker stämningsbild: en kvinna har gått ut för att uppleva soluppgången. Med en filt runt axlarna, en cigarrett och en kopp Earl Grey ser hon  ljuset komma. Då upptäcker hon att ett klädbylte ligger på andra sidan av dammen, som är så trevlig att promenera runt. Hon tar sig till platsen, behöver inte gå nära för att se att det är en död man.

Hon ringer polisen. Hon är själv polis, liksom den döde, Bill Quinn; platsen är hem för poliser som behöver återhämta sig efter en skada i tjänsten eller sjukdom.

Peter RobinsonAlan Banks får ta sig an fallet. Annie Cabbot kommer tillbaka efter sin sjukledighet, men deras samarbete blir kortvarigt. Banks ser en koppling till ett sex år gammalt fall som Bill Quinn utredde. En 19-årig flicka, Rachel, försvann under en resa till Tallinn. Hon och hennes väninnor hade åkt till Estland för att delta i en av flickornas bröllop.

Banks reser till Tallinn och förhör de personer som tidigare Quinn frågat ut. Han besöker de platser och krogar man vet att Rachel besökt.

Samtidigt arbetar Annie med att utreda vad som hänt på hemmaplan, mordet och handeln  med arbetskraft från öst. De lyckas båda nå fram till sanningen.

Robinsons skildring av det estniska miljöerna verkar vara baserade på egna upplevelser och intryck. De präglas av en stark närvarokänsla. I sluttacket får jag förklaringen: han har undervisat en grupp studenter i Tallinn!

Banks är tillbaka i god form. Han låter sig inte ens störas av att han fått sällskap av en yngre kvinnlig polis från ”Professional Standards”, Han misstänker att hon ska undersöka hans arbetsmetoder, som är speciella och personliga. De är misstänksamma mot varandra, särskilt Banks, men de slutar som goda vänner. Kan man vänta sig att hon dyker upp igen? Det här gästspelet är hursomhelst lyckat.

Som grädde på moset får vi stifta bekantskap med estniska kompositörer, t.ex. Pärt, som Banks lyssnar till. Som alltid är detta en spännande och roande bok med Banks i huvudrollen.

                                                               BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22