VURT

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Recension

Av Jef Noon
Vurt 1993
Översatt av Sam J. Lundwall
Bonniers 1996

Vurt har, tillsammans med William Gibsons Neuromancer, skapat en ny våg av SF-litteratur. De är dystopiska men ändå träffande i sina beskrivningar av det moderna samhället och dess avigsidor. Vurtfjädrar är en slags drog som ger dig möjlighet att stiga in i en ny värld, ensam eller med andra. Det finns olika färger som ger olika verkan, vissa legala, andra inte.

Huvudpersonen Scribble är med i ett gäng missbrukare och förlorade sin älskade syster när de provade den farligaste fjädern av dem alla, den gula. Nu gör han vad som helst för att vinna henne tillbaka, även om det betyder att han själv går under.

Boken skildrar hans väg i försöket att rädda henne, men även om den är välskriven och fångar oss så saknar den förmåga att dra in oss i sin egen värld. Kanske är den lite väl fantastisk samtidigt som den gör anspråk på att vara allvarlig. Dock är greppet att boken i sig är en förklaring av hur Vurtfjädrarna fungerar lyckat, tråkigt bara en vi får uppleva så lite. Men som en stunds underhållning fungerar den bra.

EMIL STRANDELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22