von SYDOW – MORDENS GÅTA

Sep 13th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Anders Frigell
Uppsala Publishing House 2002

I början av 1930-talet inträffade ett antal mord som under kort tid upprörde allmänheten och fick pressens reportrar av spekulera vilt. Den 23-årige studenten Fredrik von Sydow mördade sin far och familjens två husor. Sedan tog han hustruns liv och sköt sig själv när polisen kom för att gripa honom på Restaurang Gillet i Uppsala. Pressens spekulationer – och snabba slutsatser – handlade mycket om ifall Fredrik också begått mord i Mörtnäs nära Gustavsberg. Bevisligen hade han alibi för detta brott, men det hindrade inte kriminalreportrar som Börje Hed från att närmast fastslå att han borde vara skyldig även till detta.

Tidningsskriverierna om von Sydow tog abrupt slut när Ivar Kreuger sköt sig i Paris någon vecka senare. Men innan dess hade den unge mördaren beskrivits mycket nedsättande, snarast som en patologisk usling i dåtidens tidningar.

Affärsjuristen Anders Frigell har djupstuderat fallet och i boken gör han sitt bästa för att berätta det han anser verkligen hände. Hans språk är korthugget och koncist för det mesta och han fungerar lite grand som mördarens och självmördarens försvarsadvokat – inte för brottet i sig men författaren bestrider det eftermäle Fredrik fått.

Det finns ett litet problem med bokens konstruktion. Allt det som är intressant och spännande för en oinitierad läsare finns med från början. När Frigell mot slutet kommer med en analys av mördarens sinne, drogproblem och annat är detta förstås viktigt, men samtidigt blir det upprepande (en slutplädering där advokatens åsikter hamras in gång på gång) och därmed ganska trist. Det kunde ha placerats in i den narrativa delen och gett storyn ytterligare bärkraft.

Vad kan då dagens människor dra för slutsatser av ett mer än 60 år gammalt brott? Kanske att pressen inte var mer att lita på då än nu. Kanske att polisen faktiskt var lika kompetent då som nu. Det är en bok för kriminalhistoriskt intresserade personer. Eftersom jag är sådan är det en bok för mig.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22