VITTNET + ANKLAGELSEN + SKANDALEN

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Sandra Brown
The witness 1995
Översatt av Carla Wiberg
Richters 2001

Exclusive 1996
Översatt av Carla Wiberg
Richters 2002

Breath of Scandal 1991
Översatt av Ulla Henning
Richters 2001

På baksidan av de här böckerna nämner det svenska förlaget Egmont Richter att Sandra Brown Manegement Ltd är en av USA:s mest framgångsrika författare. 70 miljoner böcker har sålts och givits ut på 32 olika språk. Bara i Sverige är en halv miljon köpta. De tre böcker som jag skriver om här är inte någon trilogi utan bara de tre senaste av cirka ett dussin Brown som Richters givit ut. Vad kan man säga om ett så brett utbud – att 70 miljoner läsare inte har rätt?

Sandra Brown konstruerar intriger som vid en första anblick retar aptiten. Anklagelsen handlar om att USA:s presidentpar förlorar sin nyfödde son i något som sägs vara plötslig spädbarnsdöd. Hela nationen sörjer – men TV-reportern Bartie får en misstanke om nu allt inte står rätt till.

I Vittnet har kvinnan Kendall dömts till döden av Ku Klux Klan, för att hon ska hindras vittna om vilka som står bakom ett klanmord, hur hon tvingas till flykt från alla, bl.a. FBI, som vill höra henne. Skandalen beskriver hur en ung kvinna, Jade, i en småstad blir våldtagen av tre unga män, bl.a. sonen till stans rikaste man, och tvingas bort från staden. Men senare i sitt liv, när Jade blivit framgångsrik, kommer hon tillbaka för att hämnas.

Det där skulle väl kunna gå an. Det är inte sämre intriger nu i många andra thrillers, kärleks- och spänningsromaner. Men skillnaden kommer sedan i att Sandra Brown skriver så torftigt. Alla personer är veckotidningsschabloner, handlingen innehåller aldrig någonsin en fördjupning, komplikation eller överraskande vändning. Med managementet Browns språk är det likadant – genomgående simpelt när det inte till och med förfaller till det enklaste tantsnusk.

Jag sätter mig inte på några hästar när jag säger: 70 miljoner har fel, inklusive Richters förlag i Malmö. Ingen som vill ha en läsupplevelse, allraminst i Sverige, ska behöva möta skit som det här.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22