VITTNET

Mar 2nd, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till VittnetAv Camilla Lagerqvist
B Wahlströms, 2017
ISBN 978-91-32-19854-0, inbunden, 172 sidor

Detta är den andra delen i en serie barndeckare som utspelar sig på 1930-talet i Uppsala. Huvudpersoner är tre 12-åriga barn, en överklasspojke, en pojke vars mor är ansvarig för ett barnhem, och viktigast flickan Disa som bor på barnhemmet och är av tattarfamilj. Det mesta beskrivs ut hennes perspektiv.

Hon får gå tillsammans med pojkarna i en finare skola i staden vilket inte alltid ses som lämpligt av vuxna i omgivningen.

I den här boken handlar det om att det stulits arkeologiska föremål från museet Gustavianum, föremål som en av pojkarnas farfar fört hem efter sina resor. I samband med stölden mördades vaktmästaren, och mördaren observerades av en fattigpojke.

De tre vännerna inser att de måste hitta pojken och varna honom för mördaren kan vara på jakt efter honom, och de vill också ta tillbaka stöldgodset.

Detta är en barnbok, så naturligtvis går det bra men inte utan ordentlig spänning. För oss vuxna nutida läsare är det också klart vad Rasbiologiska institutet stod för, och hur tyska nazister kunde ha intresse av den forskningen i Uppsala. Huruvida den unga läsaren förstår vidden utan vuxen förklaring vet jag inte.

Dast får ibland en hel del barn- och ungdomsdeckare, och ibland, som nu, skriver vi en recension. Förlaget tycker att den passar för 9-12-åringar och jag har inga invändningar. Den bör vara lagom spännande, är lättläst och med trevliga men individuella huvudpersoner. Och så finns en skurk som tydligen var med redan i första delen (Försvunnen), och som, kan man anta, kommer tillbaka i en senare del i serien som kallas Blodsvänner.

LEIF-RUNE STRADELL

Camilla Lagerqvist

Camilla Lagerqvist. Foto Pernilla Wahlman

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22