VITTNE TILL MORD

Jan 28th, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Recension

Omslag till Vittne till mordAv Nora Roberts
The Witness 2012
Översatt av Tove Janson Borglund
Albert Bonniers Förlag 2012
ISBN 978-91-0-031098-5, 430 sid

Nora Roberts är en fantastiskt flitig författare i spänningsgenren med 200 böcker på sin CV.

I denna bok har hon, som nästan alltid, starka kvinnor i huvudrollen. En är den välbärgade läkaren Susan L. Fitch, framgångsrik men också mycket kontrollerande när det gäller den 16-åriga dottern Elizabeth. Flickan är tvungen att klä sig som modern vill, läsa de rätta böckerna och intalas att skaffa sig ett fint yrke. I hennes liv fanns ingen plats för lekfullhet, vänner och … pojkar.

Tonåringar revolterar, så även hon och en natt tar hon sitt förfalskade ID-kort och smiter iväg till en nattklubb med en kamrat. Där träffar paret ett par mystiska ryska män av maffiatyp, lockas med till en tjusig villa och där händer det hemska att kompisen blir mördad – och Elizabeth blir boktitelns vittne. Inte nog med det – hon bevittnar också ett angrepp på en kriminell grupp.

Tösen förvandlas till en kvinna som verkar kalkerad på Stieg Larssons mest framträdande figur. Hon har gott om pengar, är skicklig frilansande säkerhetsprogrammerare när vi tolv år senare träffar henne under namnet Abigail Lowery i en liten håla i Arkansas där hon byggt en mur omkring sig i form av avancerade vapen och en mördarhund.

I denna håla, Bickford, finns en nyfiken polischef vid namn Brooks Gleason. Han uppfattar hennes förmåga att skydda sig själv och börjar fundera över vad det är hon måste skydda sig emot. De träffas och trots sin misstänksamhet mot allt och alla släpper hon polischefen inpå livet. Kanske inte helt naturligt eftersom den reserverade Abigail inte tycks hysa några djupare känslor inför den nya bekantskapen. Gleason gräver lite i hennes historia, utan att först fatta vilka risker detta kan innebära.

Det jag saknar i Roberts bok är avsaknaden av känslomässiga konflikter mellan Abigail och Brooks, men det glöms snart bort när spänningen stiger, inte minst tack vare författarens förmåga att plocka in cliffhangers på alla tänkbara ställen. Men vill helt enkelt veta hur det ska gå och hinner inte tänka så mycket på den mänskliga logiken.

Det här är en spännande och väl skriven thriller. Fast jag vet inte om den är tillräckligt övertygande för att jag ska, likt Stephen King på omslaget, utbrista att ”jag älskar Nora Roberts”. Det räcker nog med att jag gillar henne.

BARBRO LINDBORG

Nora Roberts

Nora Roberts. Foto John Earle

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22