VIT SORG

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Recension

Av Peter Gissy
Rabén Prisma 1997

Jag skämtade lite om ”förlagets friska grepp” att presentera fjolårets Gissy-debut Röd död, som ”Kent Monland-thriller”, underförstått att huvudpersonen redan var en rikskändis. Den boken var ett gott kliv på väg mot målsättningens uppfyllande. I årets roman tar Gissy ut thrillerns svängar än mer. Det har frågats i svensk dagspress om vem som skulle kunna ta upp Mankells mantel när sviten om Wallander tar slut. Det går att tänka sig att Gissy kommer på förslag – han skriver en enkel och effektiv prosa, han har samma pessimistiska syn på samhället och han är inte från Stockholm.

Det som talar emot är möjligen den greppfasta personnära handlingen genom hela berättelsen. Istället för att komma med långa reflekterande avsnitt är Gissy mer ”pang på rödbetan”.

Nå, nynazister och terror i all ära, men det är beskrivningen av relationen mellan far och dotter Mortland som mestadels ger romanen dess starkaste dramatik. Det betyder inte att jag klagar på spänningen i det övriga. Den finns också där – mest hela tiden.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22