VIT ELD

Mar 14th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till Vit eldAv Thomas Mullen
Lightning Men, 2017
Översättning Annika Sundberg
Historiska Media, 2019
ISBN 978-91-7545-932-5, 446 sidor

Thomas Mullen är en 46-årig amerikansk författare boende i Atlanta. Han blev internationellt uppmärksammad med kriminalromanen Darktown (2015) och som utsågs till bästa översatta kriminalroman 2018. Vit eld (2017) är en uppföljare och har nu kommit ut i svensk översättning.

Händelserna utspelas 1950 i Atlanta som kokar av rasmotsättningar. Staden är uppdelad i svarta och vita stadsdelar, och även polisen är uppdelad i svarta och vita. De svarta poliserna har mycket begränsade befogenheter och hunsas av de vita rasisterna inom poliskåren som är djupt korrumperad. Ku Klux Klan är hela tiden närvarande liksom andra rasistiska grupper.

De svarta poliserna Boggs och Smith har fullt upp i sin överbefolkade och osäkra stadsdel Darktown. Rasmotsättningarna ökar då svarta familjer flyttar in i de tidigare helt vita bostadsområdena. Smiths syster är en av dem. Deras vita grannar hotar dem genom att kasta tegelstenar genom fönstren, hatbrev i brevlådorna och det ökande våldet leder till ett dödsfall. Boggs och Smith försöker bekämpa våldsdåd, ökad droghandel och hembränneri, samtidigt som deras privata problem för dem allt närmare de bränder som hotar att ödelägga stadsdelen.

Man behöver inte ha läst Darktown för att kunna uppskatta Vit eld. Thomas Mullen har skrivit en fullständigt lysande skildring över rasismen i 1950-talets Södern. Den smärtar, upprör och fängslar från början till slutet. Historien är komplex med många bottnar och Mullen målar upp rasismens vidriga ansikte på många sätt, så att boken blir ett slags historiskt dokument trots att det är fiktion. Han använder inga moraliska pekpinnar utan låter läsaren själv få inblick i den tidens vardagsrasism, fattigdom och segregation. En mycket läsvärd bok!

LARS-ERIK HOLM

Thomas Mullen

Thomas Mullen. Foto Jeff Roffman

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22