VIRUSVARNING Om högrisklabb, fladdermöss och bioterrorism

Apr 7th, 2022 | By | Category: 2022-04 apr, Recension

Omslag till VirusvarningAv Henrik Ennart & Gunilla von Hall
Bookmark, 2022
ISBN 978-91-89393-44-8, inbunden, 240 sidor.

Henrik Ennart är vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet och Gunilla von Hall är utrikeskorrespondent på samma tidning. Tillsammans har de skrivit Virusvarning, som är en genomgång av covid19-pandemin och risken för framtida pandemier.

Boken är en imponerande genomgång av utvecklingen av covid19-pandemin, de vetenskapliga analyserna om tänkbara uppkomstmekanismer och av de politiska turerna som pandemin orsakat. Bokens tre delar består av en beskrivning av viruspandemins utveckling, sökandet efter virusets ursprung samt viruslaboratorier och bioterror. De redogör ingående för pandemins förlopp, om WHO:s och enskilda länders agerande – inte minst Kinas, som varit ovillig att dela med sig av viktig information om viruset. Det har givit upphov till misstankar om kinesernas mörkläggning av att viruset skapats i Wuhanlaboratoriet.

Ennart & von Hall redovisar argument för och emot. Som de granskande journalister de är tar de inte ställning, utan låter läsaren själv bedöma argumenten. De redogör för WHO:s agerande och hur kineserna påverkat valet av experter som skulle analysera virusuppkomsten. Som om en morddömd själv skulle välja åklagare och domare! Redovisningen visar hur utvecklingen av högrisklaboratorier ser ut, och vilka risker som letandet alternativt skapandet av farliga virus medför.

Boken sammanfattar på ett kunnigt sätt situationen i världen och riskerna för nya allvarliga pandemier. En viktig och oroväckande bok.

LARS-ERIK HOLM

Henrik Ennart och Gunilla von Hall

Henrik Ennart och Gunilla von Hall. Foto Kristian Pohj

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22