VIRUSET: det första digitala världskriget

Jul 2nd, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till VirusetAv Mark Bowden
Worm: The First Digital World War
Översättare Thomas Engström
Bonnier 2012
ISBN 9789100128302, inb, 239 sid

Det har gått ca 30 år sedan datorerna gjorde sitt intåg och tjugo år sedan internet först såg dagens ljus. Man kan dela internets ålder i flera stadier. Födseln, ungdoms- och naivitetens ålder, massiva spam- och maskarnas ålder och mognadsåldern. Naivitetens tidsålder fick ett slut ca 2004 enligt Marc Bowden när Microsoft skärpt säkerheten i Windows på ett helt nytt sätt. Mognadsåldern kännetecknas av välplanerade och väl dolda maskattacker som kan äventyra hela infrastrukturen samt samhällets oförmåga att stävja dessa attacker. ”De ungdomar som en gång hade varit de första att omfamna nätverk och operativsystem” är medelåldersmän. Idag jobbar de på mjukvaruföretag, forskningslabb, telekombolag och internettjänsteföretag (sid 97). Eller så jobbar de på de ondas sida med tillverkning av illasinnade virus och trojaner.

Här en dokumentär historia om några goda män som ägnar sitt liv att bekämpa de onda på nätet. Historien är avgränsad till kampen mot masken Conficker och berättar ingående hur Conficker Working Group (CWG) bildades som informell organisation. Vi utomstående kallar dem för IT-nördar eller supernördar. Marc Bowden valde att använda X-Mens mutant-metafor och kalla dem för supermänniskor. Att använda citat från Marvel Comics är ett genialt drag som ger berättelsen spänning och Matrix känsla: ”Våra mutantkrafter ger oss ingen rätt att härska över andra” eller över internet. Dock är det precis vad boken handlar om ”rätten att härska över kommunikation” kontra den glada föreställningen om att världens frälsning blivit att dela all information fritt.

Mark BowdenFörfattaren är otrolig bra på att berätta en spännande historia. Med grova penslar målar han porträtt av de tolv män den innersta kretsen bestod av som organiserade kampen mot internetmasken. Författaren ger en bra bild av hur topdomäner är organiserade och förtäljer intressanta historier från Code Red, I Love You, Blaster och scriptkiddies era. Det finns även referenser till Orwell, Huxley, Dick och Brunner. Särskilt Brunner är intressant i sammahanget eftersom han beskrev ”en dystopisk 2000-talsvärld där alla datorer hängde samman i ett globalt data-nät som kontrollerades av en ond stat”.

Historien i boken utspelas huvudsakligen mellan oktober 2008 och 1 april 2009. Marc Bowden formulerar två viktiga påståenden om modern digital krigsföring på (citat sid 216) utifrån Confickers historiens lärdom:

1) man vinner aldrig egentligen utan hävdar bara att man har vunnit

2) det viktigaste är hur saker och ting uppfattas

Trots det massiva uppbådet har man inte lyckats hitta ”botmaster”, dvs internetmaskens upphovsman. Trots enorma uppoffringar lyckades man varken hitta skurkar eller förklara meningen med att smitta 10 miljoner datorer. En sak är säker, männen i boken lyckas avfärda en katastrof och minska smittan på ett mycket finurligt och okonventionellt sätt. För att förstå hur de lyckades måste man läsa hela boken. Rekommenderas för icke nördar och alla ständigt uppkopplade människor.

PS. Citat ur Wikipedia: ”Conficker är en internetmask som angriper datorer med operativsystemet Windows. Viruset upptäcktes i en första version oktober 2008 och det uppskattas att ungefär tio miljoner datorer är infekterade. Masken har varit svår att komma åt eftersom den använder sig av avancerade malware-tekniker. Den sprider sig via nätverk och portabla mediaenheter, exempelvis USB-minnen där den aktiveras av Windows AutoRun-mekanism (“spela upp automatiskt”).”

ANDRÉ LOUTCHKO

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22