VINTERMÖRKER Samlade spänningshistorier

Nov 21st, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till VintermörkerAv Åke Edwardson
Semic, 2017
ISBN 978-91-552-6450-5, inbunden, 526 sidor

Titelns vinter stämmer på många, minst hälften, av de noveller som samlats här. Alla har publicerats tidigare, men har nu delvis omarbetats, och en del tidigare bara utomlands. Jag känner igen flera, inte minst från de deckarantologier som Semic brukar ge it inför julen varje år.

Andra delen av titeln, mörker, stämmer också bra. Det finns en mollstämning över nästan alla, bara ett par enstaka sticker ut med ljusare avslutningar.

Den som läst Edwardson tidigare, inte minst hans korta berättelser, kommer att känna igen sig, i stil och miljöer (bara den sista med tydligt Stockholmsanslag). Naturligtvis finns här många traditionella deckarnoveller, polisnoveller, med Erik Winter som huvudperson, och flera av dem är mer kortromaner än noveller.

Här finns också ett antal med mystiska inslag, fantasy–skräck, även om de i förstone är just så vardagliga som författaren brukar vara. Det gör dem ju inte mindre skräckinjagande.

Jag vill inte peka ut några som ”bättre” än de andra, men jag får erkänna att jag är svag för de koncentrerade deckare som Erik Winter-berättelserna är. De slutar som de ska med att gåtans lösning presenteras, men det är föredömligt kortfattat, inte ett ord för mycket.

Enda klagomålet är att jag skulle vilja ha ett appendix med var och när originalpubliceringen gjordes. Nu kan man med en del tidsmarkörer inse att de inte är skrivna nyligen. Något för bibliografer att reda ut kanske.

LEIF-RUNE STRANDELL

Åke Edwardson

Åke Edwardson. Foto Thomas Andersen

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22