VINTERELD

Oct 24th, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till VintereldAv Anders de la Motte
Forum, 2018
ISBN 9789137151199, inbunden, 375 sidor

Författaren fortsätter med den tredje delen av sin Årstidskvartett, vi får se om det blir en fjärde bok. Han har tidigare skrivit två andra serier. Alla har varit helt väsensskilda. Anders de la Mottes otålighet har fått honom att prova nya stilar, och det är med stor förväntan jag inväntar vad som ska komma härnäst. Om det inte blir en fjärde bok i kvartetten först förstås.

Det är ett fortsatt tema med fiktiva småorter i Skåne, dit det kommer en återvändare som rör upp damm. Gamla händelser lyfts upp till ytan och människor känner sig hotade. Huvudpersonen, den återvändande, blir trakasserad för att tvingas åka hem igen. Här har du inget att göra!

En trettio år gammal brand är upprinnelsen till denna berättelse. En dansbana eldhärjas på Lucianatten, och tragiskt brinner en ung flicka inne. Laura Aulin var med när det hände. Hon är framgångsrik företagare i Stockholm. När hon nu ärver stugbyn av sin faster där dansbanan låg åker hon ner för att i första hand sälja marken.

När hon väl är plats återuppväcker hon känslor som har vilat alla dessa år. Fler bränder inträffar och Laura känner sig hotad.

Hela tiden för hon en inre monolog, både i dröm och verklighet, om vad som hände den där natten. När hon går igenom fasterns saker hittar hon sådant som får minnen att återvända. Hon kan inte låta bli att forska i historien. Kanske blir det här funderandet lite långdraget och segt. Den i övrigt spännande intrigen hamnar på Hold ibland.

Frågan är vem man kan lita på. Som läsare är svaret: Ingen! Och vem är vem? En klassisk fråga i pusseldeckare. Finns det kopplingar och släktskap som man inte har anat? I den kanske något för skruvade upplösningen får ändå allt sitt svar.

Anders de la Motte tillhör inte bara den svenska eliten i genren, han är på den absoluta toppen av den – och där finns inte många andra. Även om detta inte är hans starkaste bok befäster han sin position. Jag börjar emellertid bli lika otålig som han. Vilken stil ska han prova på härnäst?

NISSE SCHERMAN

Anders de la Motte

Anders de la Motte. Foto Thron Ullberg

 

 

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22