VINTERDÖD

Aug 24th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Vinterdöd

Av Rennie Airth
The Dead of Winter 2008
Översatt av Nils Larsson
Minotaur 20009

Rennie Ariths båda tidigare romaner utspelas under mellankrigstiden. Den aktuella historien har ett förspel i Paris 1940, men vi förflyttas snabbt fram till de sista månaderna av 1944.

En ung polsk judinna, Rosa, är i London för att besöka sin faster. Hon arbetar hos John Madden som vi mött tidigare. Han och hans fru har nu bosatt sig på en gård utanför storstaden. På väg till sin faster blir Rosa mördad. Madden har ju slutat som polis, men eftersom flickan arbetat hos honom har han fäst sig vid henne och intresserar sig för mordutredningen.

Det sker flera mord med koppling till det första. Alla är skickligt utförda, inga spår går att finna. När man lycktas få fram namnet på en misstänkt, går han upp i rök.

Polisen blir alltmer övertygad om att  de har att göra med en yrkesmördare. De misstänker att samma man ligger bakom flera tidigare ouppklarade mord, både i England och på kontinenten. Genom envetet spaningsarbete hittar man slutligen den skyldige och det blir en dramatisk konfrontation med mördaren.

Det är dock inte bara den spännande handlingen som gör boken läsvärd. Det är det sätt varpå Airth lyckas fånga och återge krigsårens England.Hen gör inga långa bakgrundsskildringar utan han strör in detaljer som får läsaren att  känna sig delaktig i de svårigheter  engelsmännen hade. Folk svälter inte men maten är tråkig. På olika sätt försöker man t.ex. göra julmaten lite festligare. I förbigående får vi veta hur man kan ordna en julpudding som åtminstone påminner om den fredstida. Glädjen och stoltheten hos den kvinna som lyckas sy om ett gammalt plagg till något nytt är påtaglig.

Och i bakgrunden pågår hela tiden kriget. V-bomberna gör livet osäkert. Tyskarnas sista stora offensiv vid Bastogne väcker minnen av deras framryckning 1940. Ska de lyckas än en gång?

Faktaskildringar om världskriget i all ära, men skönlitteraturen kan ge en bättre bild av hur den vanliga människans tillvaro i vardagen gestaltade sig.

Slutraderna väcker ett visst hopp om att vi får återse Madden och de övriga poliserna. Och varför inte konstapel Poole, den kvinnliga polis som är med från början och sköter sig så väl att hon i slutet förflyttas till kriminalpolisen.

BENGT HEURLIN

Rennie Airth. Foto: Jerry Bauer

Rennie Airth. Foto: Jerry Bauer

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22