VINTERDÖD

Aug 4th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Vinterdöd

Av Rennie Airth
The Dead of Winter 2008
Översatt av Nils Larsson
Minotaur 2009

I denna den sista av tre böcker om första världskrigsveteranen och kriminalkommissarien John Madden har huvudpersonen hunnit med att bli pensionär. Nästa stora krig pågår, året är 1944, månaden november och London är mörklagt. Mitt i denna krigsmisär hittas en ung polsk flicka mördad och när det står klart att hon har anknytning till Maddens adress dras han in i utredningen.

Rennie Airth

Airth har skrivit bättre böcker, det måste sägas, men det betyder inte att denna är dålig. Den första i trilogin utspelades 1921 då Madden hade lägre grad inom poliskåren men så här långt efteråt är han ute ut leken och jobbet ska skötas av andra. Men det personliga intresset – som det brukar bli med pensionerade bokutredare – gör att han ser till att få vara med även denna gång. Och naturligtvis hamnar han i hetluften när den yrkesmördare som jagas är ute efter att eliminera alla som kan identifiera honom.

Det är antagligen för att Airth placerar Madden i baksätet den här gången som det inte känns lika angeläget att heja på honom som tidigare. Det är andra som står i centrum och bestämmer.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22