VILDSPOR

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Recension

av Poul Ørum
Lindhardt & Ringhof 1994

I Poul Ørums författarskap faller en del centrala skeenden samman med händelser i hans eget liv. Således förlorade kriminalassistent Jonas Merck – huvud person i en rad böcker – sin hustru 1982, samtidigt som författaren. Ørum lät pensionera Merck och göra honom till ”själsdetektiv” i ett par av sina 80-talsböcker, men nu har han skrivit en ny bok om honom och kollegan Knud Ejnarsen. Den utspelas i början av 80-talet, strax innan Merck funderar på pension. Ørum skriver för första gången en retrospektiv kriminalroman, och det klär hans författarskap.

Huvudpersonen återvänder till byn där han föddes för att klara upp ett mord på en ung kvinna och möter barndomsvänner. Intrigen behandlar egentligen ett känt danskt rättsfall, där Ørum tar ställning mot juridiska auktoriteters behandling av en numera dömd misstänkt.

Vildspor är en klassiskt uppbyggd kriminalberättelse med ett brott och en rad misstänkta som alla har sina motiv att ha begått mordet. Viktigast är kanske att Mørck och Ejnarsen är levande och vitalt tecknade. Deras samarbete skildras insiktsfullt. Detta driver berättelsen framåt psykologiskt utan att minska vare sig humorn eller spänningen. Ørum klarar att göra det som är svårt: att skriva om vardagen utan att det poetiska går förlorat.

JAN B. STEFFENSEN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22