VILDSINT Skymningslandet

Oct 23rd, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till VildsintVarierande författare
Papertalk 2011
ISBN 978-91-86377-76-2, 372 sid

Vildsint med underrubriken Skymningslandet (Papertalk; www.vildsint.n.nu) heter en antologi noveller om 360 sidor med över 40 författare. Det är svårt att inom rimligt utrymme säga något om varje text i ett så pass rejält tilltaget projekt. I gengäld ger antologin upphov till en del allmänna iakttagelser.

Novellen som fram till 1960-talet dominerade de texter som svenska folket läste i ett stort antal veckotidningar har gått kräftgång sedan TV tog död på detta utbud. Vad som nu händer tycks vara att novellen gör en sorts come back. Ständigt utlyses novelltävlingar och novellen har fått fotfäste på Internet.

I USA har denna utveckling gått längre än i Sverige. Sedan 2002 publiceras varje vecka det i Kanada redigerade unika netzinet Bewildering Stories (www.bewilderingstories.com), som innehåller ungefär lika mycket litterär läsning som forna tiders svenska veckotidningar. Alla genrer förekommer och alla nummer av tidningen ligger kvar att läsa på nätet. Det finns en rad andra novellsajter, men de publiceras inte lika ofta och har en tendens att försvinna efter några år.

Att det skrivs en myckenhet av noveller i Sverige förefaller klart och Vildsint-initiativet med dess mångfald av författare bär syn för sägen. Ingen novell är direkt dålig. Tvärtom är alla texter välskrivna. Några kan upplevas som övertydliga, men även den sortens berättelser har ett värde. Det gäller t ex Kjell Åhsbergs Hets, som verkligen förmedlar sitt budskap mycket tydligt. Detsamma kan sägas om Mikael Eliassons Häxföräldrar som framförd på ett – vad ska jag säga? – beskäftigt sätt understryker den komplexa problematiken i relationen usla föräldrar – drabbad son.

Ahrvid EngholmAhrvid Engholm (bilden), inte helt okänd för DAST-läsare, medverkar med Fallande termometer, tidigare publicerad på engelska i nätzinet Planetary Stories (www.planetarystories.com/thermometer.htm). Precis som i sin novellsamling Mord på månen (www.zenzat.se/zzfaktasi.html) bygger han upp ett händelseförlopp som får sin faktiska förklaring i vetenskapligt godtagbar knorr. Handlingen utspelar sig i ett Sverige som håller på att nedisas.

Livets vatten av Anders Strigén är som sig bör en genremässigt obehaglig men väl utförd skräcknovell. Ankommer slutstation av Liza Viktorsson tar övertygande tag i minnesförlusten. Resa med Aftonstjärnan av Mattias ”S:t Olle” Asteberg handlar om livets slutskede, förföriskt klädd i science fictionform.

Vad en fängslande novell behöver är en intresseväckande intrig. Även om de flesta av dessa noveller har mer eller mindre utformade händelseförlopp, så finns det texter som saknar egentlig intrig och närmast kan karakteriseras som prosadikt i novellform. Det gäller t ex När skymningen dör av Olivia Blomgren.

Skymning är det bärande motivet i denna samling och begreppet har frammanat mörka berättelser i skilda genrer. Här finns faktasier, skräcknoveller, fantasy. Det visar att det finns många skribenter med förmåga, men å andra sidan finns det ingen novell som poppar upp och känns nyskapande, men sådana extraordinära texter är sällsynta, vilket så att säga ligger i sakens natur.

I sitt företal skriver Jens af Ekenstam Stenman att detta är 2011 års bästa antologi i Sverige. Utan att ha några jämförelseobjekt är jag benägen att ge honom rätt.

BERTIL FALK

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22