VILDA VÄSTERN Myt och verklighet

Oct 4th, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till Vilda västernAv Olle Bergman
Historiska Media, 2021
ISBN 978-91-7789-504-6, 192 sid

Det som kallas vilda västern var en epok som endast varade i tjugofem år, mellan inbördeskrigets slut 1865 och folkräkningen 1890 som konstaterade att hela USA var koloniserat. Den utspelades väster om den stora floden Mississippi och var en märklig och våldsam tid.

Den populärhistoriske författaren och journalisten Olle Bergman tar avstamp i tingshuset i Appomattox, Virginia där sydstaterna kapitulerade den 9 april 1865. Först efter folkräkningen 1890 slog man fast att gränslandet, The Frontier, The Old West, The Wild West, inte längre fanns. Nu var det koloniserat och lag och ordning skulle råda.

Det är en intressant berättelse Bergman målar upp. De europeiska invandrarna representeras av den unge svensken Arvid som stiger i land i ett New York som börjar skörda industrialismens frukter och dra nytta av alla nya uppfinningar. Han är troligen bonddräng i botten och vill han bruka jord får han hjälp av de nya lagarna i The Homestad Act dom tillät en person att mot en liten avgift ger rätten att odla upp sextiofem hektar statlig mark. Men då måste han dra västerut och registrera sig hos ett regionalt lantmäterikontor. Många gjorde det och fick sin bärgning på prärierna öster om Klippiga bergen. Väster om denna bergskedja var mycket fortfarande okänt.

Den som ville ha snabbare pengar fick söka sig till boskapsstäder som Dodge City eller Abilene i Kansas för att bli cowboy eller till gruvorna i närheten av Deadwood i South Dakota eller andra ställen där man prospekterade efter silver och guld. Städer som Tombstone i Arizona lockade många under en kort tid och den platsen skulle förmodligen ha blivit en spökstad om det inte vore för den berömda striden i OK Corral som gör att stället numera är en turistmagnet.

Dit lag och ordning ännu inte nått härskade den starkes rätt och det är ur denna mylla de häftigaste vilda västernberättelserna grott – de om Wyatt Earp, Billy the Kid, Jesse James och alla de andra. Det fanns en skarp gräns mot bygderna i öster. För att ta sig någonstans måste man rida, åka diligens eller förflytta sig i vagnar som drogs av djur. Man bodde i hus av torv eller timmer och brukade jorden på samma ålderdomliga sätt som på medeltiden. Moderna maskiner fanns österut men hade ännu inte nått till västern. Men den tekniska utvecklingen var sakteliga på väg och snart skulle järnvägar och telegrafi påverka livet för jordbrukare, cowboys och stadsbor.

Ett kapitel om vilda västerns vapen ger en viktig bakgrund till den våldskultur som präglade tiden och som fortsätter ge ekon in i vår tid. Här skildras två klassiska western-skurkar – Jesse James och Billy the Kid – samt en likaledes klassisk western-hjälte – Wyatt Earp; läsaren kan konstatera att deras verkliga liv på samma gång var både tristare och intressantare än de skildringar som erbjudits på vita duken.

Men innan dess – och även senare – fick var och en ta hand om sig själv och denna miljö skapade människor som i ett folkloristiskt ramverk blivit berömda som revolverhjältar på båda sidor om lagen (ofta samma personer) eller inhemska hövdingar som satt avtryck i historien. Bergman, bosatt i Eskilstuna, berättar om allt detta och har haft tillgång till senare historiska rön som jag själv önskar att jag haft när jag skrev om detta stora land som en gång befolkades av indianer. Då hade mina böcker sluppit en del rena felaktigheter som på den tiden påstods vara sanning.

KJELL E GENBERG

Olle Bergman

Olle Bergman. Foto Gustav Bergman

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22