VILD En vandring till mig själv

Aug 20th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till VildAv Cheryl Strayed
Wild 2012
Översättning Molle Kanmert Sjölander
Albert Bonniers förlag 2013
ISBN 978-91-0-013356-0, inb, 364 sid

Förlag skickar till redaktionen böcker som inte  faller in i våra genrer. Den här var det flera av de ordinarie recensenterna som tittade på, läste baksida och omslagsflikar och sedan tackade nej. Då fick jag läsa den själv.

Och då kan man bli glatt överraskad. Under läsningen blev boken också  recenserad i  flera tidningar, alla gillade den. Jag med.

“Memoar” står det på omslaget. Men inte vilken standardmemoar som helst. Cheryl berättar  om sin hundra dagar långa vandring längs större delen av Pacific Crest-leden som i sin hela längd går från Mexicos gräns genom Kalifornien, Oregon och Washington till kanadensiska gränsen. huvudsakligen går den högt upp på bergskedjan, vulkanbergen.

Det är 1995 och Cheryl är 25 år. Två år tidigare har hennes mamma dött, centrum i hennes och familjens liv. Hon har gift sig ung och älskar sin man, men efter mammans död lever hon ett vilt liv med mycket sex och allt tyngre droger. Till sist inser hon att hon måste hitta sig själv. En slump, eller inte, gör att hon som aldrig vandrat någon längre sträcka bestämmer sig för hundradagarsvandringen genom öknar och över snötäckta områden högt upp på bergssidorna. Och hon skiljer sig från sin man.

Hon  överlevde alltså, annars ingen bok. Hon hittade också sig själv och blev det hon alltid drömt om, författare. Detta är inte hennes första bok, men den första på svenska. Under hela vandringen läser hon, böcker har alltid spelat en stor roll i hennes liv.

Det är inte en dagboksbeskrivning av vandringen. Lika mycket ägnas åt vad som hänt innan, uppväxt, relationer, vilsenhet.

Hon möter en räv, björnar, skallerormar och nästan bara vänliga och hjälpsamma människor, vandrare och bofasta. Och sig själv.

Det är numera en driven författare, det märks. Det är alltså mycket mer än memoarer: en berättelse om hur man kan förlora sig själv och finna sig själv. Välskrivet, och stundtals spännande, hela tiden njutbart att läsa.

LEIF-RUNE STRANDELL

Cheryl Strayed

Cheryl Strayed. Foto Joni Kabana

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22