VIKINGASILVER

Aug 28th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Vikingasilver

Av Catharina Ingelman–Sundberg
Uppläst av Tomas Norström (8 CD, Ca 10,5 timmar)
Earbooks 2007

Catharina Ingelman–Sundberg, marinarkeolog och journalist, har författat både romaner och populärvetenskap och fick för nio år sedan Widdingpriset för sina skrönor.

Böckerna om vikingarna och handelsmännen i Birka är nämligen just skrönor i Frans G. Bengtssons efterföljd. Trots att den vilda västernliknande intrigen kräver strider och våld liknar böckerna (som alla hänger ihop i kronologisk ordning) mer såpor som Rederiet.

Huvudpersoner är Erik och Estrid. Han är gladlynt och något oansvarig som drar i viking och blir borta från Birka i flera omgångar, alltid lite för länge vilket får Estrid att inleda nya kärleksförhållanden. Hon är samtidigt den som framstår som rationell och ansvarsfull. I en tidigare roman blev hon med barn med Nordens apostel Ansgar och här börjar ”kristsärkarna” bli ett bekymmer i det hedniska Birka. Den nye biskopen är härsklysten och fundamentalistisk. Hedningarna ska minsann inte få dyrka sina gamla gudar och att kvinnor har rättigheter liknande männens ser han och kyrkan som en styggelse.

Ingelmann–Sundbergs historia (väl läst av Tomas Norström) är inte någon storslagen litterär upplevelse men på sitt sätt spännande och intressant. Däremot hittar man lustigheter – ”Finn fel i boken” – som en förlagsredaktör borde ha förhindrat: t.ex. att en bakbunden präst lyckas göra korstecken. Fast det är givetvis en petitess.

KJELL E. GENBERG

Vikingaguld finns också inläst av Tomas Norström.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22