VIKINGAGULD

Aug 20th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Vikingaguld

Av Catharina Ingelman-Sundberg
Inläst av Tomas Norström (9 CD, 10,5 tim)
Earbooks 2008

Denna tredje del i Vikingatrilogin gavs ut 1999 av förlaget Egmont. Än mer än i de två tidigare märker man att författaren poängterar vikingatidens fria syn på sex (något som jag inte är helt säker på är historiskt belagt) förutom att våldet är framträdande. Det är en roman som bygger mycket på att händelserna ska sköta om dramaturgin. Människorna (Estrid, Orfrim, Erik, Harald med flera) upplever vilda äventyr, storslagna svek och ärofyllda dåd och det talas mycket om äkta kärlek, om kåthet och härliga ligg (det som brukar kallas mustighet), men på något sätt blir de flesta, utom möjligen Estrid, ganska platta figurer som gör vad de ska eftersom berättelsen kräver det.

I Vikingablot fick Estrid sonen Toste tillsammans med Nordens apostel Ansgar som stack sin väg och hon träffade bärnstenshandlaren och krigaren Erik. De blev trolovade. I Vikingasilver är han ute i härnad och Estrid träffar Orfrim från Aldeigjuborg och blir över öronen kär. I en sidointrig räddas den lekande Toste ur brunnen av granngårdsträlen Yrsa som rövar bort pojken och rymmer.

Vikingaguld börjar med att Estrid kommer till Gårdarike ihop med Orfrim som skiftar skepnad och visar onda sidor med muslimskt tänkesätt i botten. Kärleken är slut och Estrid blir slav, men hon har osedvanligt kvinnligt mod och lyckas rymma. Under flykten träffar hon en handelsman och jägare som hon – givetvis – blir sexuellt attraherad av.

I Birka har Erik det körigt. Kungen är en mes som han måste övertala att stärka försvaret av staden på Björkö. Han har på känn att det lilla rikets stormän vill ta över makten och samtidigt är hans hatiske bror Harald på väg med en väldig flotta. Samtidigt blir han kåt på kungens träl Yrsa som kommit till kungsgården tillsammans med en pojke vid namn Toste. Intrigen tätnar minsann.

Slutstriden är riktigt rolig och inbegriper bärsärkar, valkyrior, Estrid och Erik och mycken kvinnlig list.

Catarina  Ingelman Sundberg

Catarina Ingelman Sundberg

Är då trilogin (hittills är det bara en trilogi, men jag tycker det verkar som om det finns en öppning för fler berättelser) grundad på historisk forskning. Nja, knappast. Catharina Ingelman-Sundberg har själv sagt att det knappt alls finns historiskt källmaterial från denna tid, mitten av 800-talet. ”Så jag har kunnat ta ut svängarna”, säger hon. Och det har hon sannerligen gjort i denna blandning av skröna och såpa av Kanal 5-karaktär.

Som alltid läser Tomas Norström ypperligt.

KJELL E. GENBERG

Vikingasilver finns också inläst av Tomas Norström

Tomas Norström

Tomas Norström

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22