VID STADENS UTKANT

Apr 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Vid stadens utkant

Av Marcus Sakey
At the city’s edge 2008
Översatt av Thomas Preis
Natur och Kultur 2009

Marcus Sakey slog igenom hemma i USA med debutromanen The Blade Itself. Den lär inte finnas på svenska (vad jag erfarit) men Natur och Kultur gav 2007 ut hans Sju år senare.

Vid stadens utkant skiljer sig från debuten, det är en mustig sak med ett helt annat tempo. Det är en illmarigt skriven och rätt komplicerad mysteriebok där intrigen känns som en lök som skalas, men till skillnad från löken innehåller den en kärna. Personerna känns också intressanta och ganska levande.

Marcus Sakey

Huvudperson är Jason Palmer, veteran från Irakkriget som fått avsked av skäl som kanske inte var så hedervärda. Han är en rätt skamfilad människa som börjat gå ner sig så pass att han hellre tar en öl på mogonen är äter flingor.

En dag kommer vändpunkten och inte heller den är särskilt trevlig. Jasons bror, krogägaren Michael mördas, och Jason undrar om gärningsmännen finns bland de lokala gäng som brodern käftat emot som den lokale aktivist han ville vara. Mordet är synnerligen brutalt. Han dödas mitt framför ögonen på sin lille son samtidigt som hans taverna bränns ner. Det verkar vara ytterligare en händelse i det ständigt pågående gängkriget. Men Jason hittar ledtrådar som för åt andra håll.

Han får kontakt med Elena Cruz, en lovande ung polis som arbetar med att skaffa underrättelser om de olika gängen. Hon har visserligen begått misstag i arbetet tidigare och varnas försiktigt för att ge sig på detta fall. Givetvis gör hon det ändå och bildar ett snudd på osannolikt par tillsammans med Jason. Det verkar inte gå så bra – snart befinner sig både hon och Jason på kollisionskurs med både gängen och polisen.

Sakey har lyckats åstadkomma en hybrid mellan en klassisk whodunit och en hårdför thriller. Dessutom får man lära sig en hel del om Chicago, både dess övre och undre värld. Det är mer än de flesta turistböcker brukar klara av.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22