VENGEANCE ROAD

Aug 5th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Vengeance road

Av Rick Mofina
MIRA 2009

Några pojkar hittar en ung prostituerad kvinna mördad i en slarvigt grävd grav. Samtidigt försvinner en annan ung kvinnan som även hon gått på gatan för att få pengar till droger. Nu har hon lyckats lämna det livet och har just fått ett bra arbete.

Journalisten Jack Gannon intresserar sig för fallen och blir övertygad om att de båda råkat ut för samma gärningsman. Han får höra att en polisman är misstänkt för inblandning i brotten och skriver en stort uppslaget artikel om detta. Sin källa vägrar har att avslöja vilket leder till att han avskedas. Tidningen ber om ursäkt för vad han skrivit.

Rick Mofina

Jack ger inte upp utan fortsätter att leta efter ledtrådar, vilket leder till att han upptäcker andra, tidigare försvinnanden på olika håll i USA. Han ser ett mönster som förenar de fall han funnit.

Som så ofta i kriminallitteraturen finns rötterna till brottslingens  handlande i det förflutna, i hans familjebakgrund, religiös fanatism ett par generationer bakåt.

Den här historien är på intet sätt nyskapande, den visar snarare att man kan återanvända gamla intriger och att det blir en bra bok om man gör det på ett skickligt sätt. Att protagonisten är en envis journalist känner vi igen. Likaså att hans chef är en mutkolv som vill hålla sig väl med etablissemanget. Och det är alltid roligt att möta en ung kvinna som hamnat på avvägar men börjat ett nytt liv. “The good bad girl” har vi ofta mött både i filmer och böcker.

Rick Mofinas bakgrund som journalist gör att han skildrar tidningsvärlden på ett levande och trovärdigt sätt. Språket är levande, särskilt dialogen. tempot är högt och skruvas upp mot slutet, som det ska var i en god thriller.

Det framgår inte om Mofina planerar att låta Jack Gannon komma tillbaka. Jag skulle gärna möta honom i flera romaner.

BENGT HEURLIN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22