VEM VAR ALICE?

Jul 17th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till Vem var Alice?Av T. R. Richmond [pseud för Tim Relf]
What she left, 2015
Översatt av Cecilia Falk
Massolit Förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-64-7, 410 sidor

2001, när Alice Salmon var 15, skickade hon in en tävlingsartikel till Kulturrådets tidning. Texten skulle handla om betydelsen av ett namn och Alice vann tävlingen. En vintermorgon elva år senare hittas hon död i ett vattendrag i Southampton, vilket kommenteras på nätets Online forum för studenter. Professor Jeremy Cook på universitetet blir djupt gripen av flickans öde (var det en olycka på fyllan, självmord eller möjligen mord?) Han beslutar sig för att ta reda på bakgrunden, vilket inte tycks gillas av alla som funnits i Alices närhet. Man kan undra över vilka motiv som driver professorn.

T R RichmondDet är en rätt knepig historia som journalisten Tim Relf totat ihop under pseudonymen T. R. Richmond. Han försöker följa den döda flickans livshistoria genom att följa vad som sagts om henne på sociala medier och samtidigt åstadkomma en detektivhistoria. Utgångspunkten är tydligen att om man lusläser de miljoner bloggar, Twitter- och Facebookinlägg kommer man på hur många intima detaljer som helst om en människa. Den engelska titeln – Vad hon lämnade efter sig – säger mer om författarens intentioner även om den svenska titeln också är adekvat. Berättelsen om Alice Salmons digitala arv består alltså av en serie tweets, Facebookinlägg, emejl, spellistor och kommentarer på olika digitala forum, men även av vanliga brev och dagbokstexter.

Hoppen mellan dessa digitala och analoga medier, detaljerna som avslöjas om professor Cookes relation (han tänker använda materialet i en bok) till Alice och hennes familj och pojkvän gör boken en aning spretig, enligt min åsikt. Bit för bit kommer han närmare förklaringen till flickans död och hur hennes liv – och död – påverkat de efterlevande.

Av naturliga skäl hoppar berättelsen i tid, vilket gör den svår att följa. Men ger man sig den på att läsa klart detta pussel – vilket jag ju måste – blir det till sist en ganska begriplig skildring av ett liv fyllt av kärlek, motsägelser, förvirring och alkohol. Alice var inte den de flesta trodde att hon var.

Och som en beskrivning av vad människor har för sig på nätet har boken en extra poäng. I stort är boken inte mycket roligare eller mer givande än att skrolla det bekanta skrivit på nätet om musik, mat och evenemang. Vi tycks alla vara en hop banala narcisisster.

INGER STRANDBERG

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22