VEM DÖDADE ROGER ACKROYD

Feb 16th, 2008 | By | Category: 2002-1, Recension

Av Pierre Bayard
Qui a tué Roger Ackroyd 1998
Översatt av Ulla Bruncrona
Fischer & Co 2001

Detta är verkligen en udda bok. Den franske litteraturprofessorn Bayard (som dessutom är psykoanalytiker, född 1954) har skrivit ett antal böcker där han dissekerar kända författares verk. Denna bok, som tar itu med Agatha Christies Dolken från Tunis är hans första på svenska. Denna roman är mest känd för att det är berättaren som är mördaren, till sist avslöjad av Hercule Poirot.

Den inledande delen, som behandlar Christies sätt att med dubbeltydiga meningar faktiskt berätta sanningen (fast inte hela) under berättelsens gång, är den intressantaste. Den är faktiskt lärorik för vem som helst med lust att skriva och använda sig av dolda budskap.

Sedan tycker Bayard att det inte alls är berättaren som har mördat och med hjälp psykoanalytisk teori vill han visa att Hercule Poirot är så ivrig att tolka sina spår att han hamnar käpprätt åt helsike. Det är för all del roande, men inte så mycket mer, när man vet att hela intrigen är ett påhitt från början till slut. Jag tycker faktiskt att Agatha Christie, som lagt ner så mycket arbete på sin roman, kan få behålla sin mördare intakt.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22