VEM DÖDADE AYATOLLA KANUNI?

Aug 10th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Vem dödade ayatolla Kanuni?Av Naïri Nahapétian
Qui a tué l’ayatollah Kanuni? 2009
Översättning Marianne Tufvesson
Sekwa förlag 2010

Teheran, inför presidentvalet 2005. Staden surrar av rykten, spekulationer och bestämda åsikter om hur landet ska styras. Naïri Nahapétian låter oss ta del av en del av detta i sin debutroman, där ett myller av radikala studenter, vaksamma imamer, feminister och säkerhetspoliser med tillgång till undangömda tortyrceller flimrar förbi.

Två tidsplan bryts mot varandra.

Mitt under den alltmer upphetsade valrörelsen hittas en av de ledande ayatollorna mördad i sitt tjänsterum. Regeringen mörkar händelsen och någon officiell utredning är det inte tal om. Alla parter tycks vara intresserade av att den konservativa religiöse ledaren, med åtskilliga dödsdomar och mutor på sitt samvete, lämnar offentligheten i upphöjd tystnad.

Men ett mord har ändå begåtts, och det får återverkningar som inte ens säkerhetspolisen kan kontrollera fullt ut. Spåren leder bakåt, till händelser i samband med islamska revolutionen 1979. Svek och oförsonade oförrätter går i dagen, med tätt hoptvinnade politiska och privata konsekvenser.

För den som annars bara följer massmediernas rapportering om och från Iran ger Nahapétians roman en levande bild av landets politiska och sociala mosaik, som är brokigare och rörligare än man annars kanske föreställer sig. Som thriller står berättelsen annars rätt bra på egna ben, med en driven intrig och ett intressant porträttgalleri.

PÄR ALEXANDERSSON

Naïri Nahapétian. Foto Sophie Bassouls

Naïri Nahapétian. Foto Sophie Bassouls

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22