VATTNETS SÖTMA

May 14th, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till Vattnets sötmaAv Nathan Harris
The sweetness of water, 2021
Översättning Cecilia Berglund Barklem
Bookmark, 2022
ISBN 978-91-89393-67-7, inbunden, 410 sidor

Vattnets sötma utspelar sig i sydöstra USA strax efter amerikanska inbördeskrigets slut. Vi befinner oss i den fiktiva staden Old Ox. Vita sydstatsbönder har förlorat kriget. Söner har antingen dött i kriget eller kommit hem traumatiserade. Därtill har slaveriet avskaffats och bönderna tvingats frige sina slavar, som i sin tur står utan mat och husrum eller arbete.

Det är en svår tid och starka känslor rör sig under ytan. Allt kan lätt brisera och få ödesdigra konsekvenser.

George och Isabella Walker har en gård strax utanför Old Ox och befinner sig i närmast förlamning efter meddelande om den ende sonen Calebs död. Det visar sig dock vara falskt. Caleb kommer hem med underliga skador i ansiktet och drar sig direkt in i tystnad. Vad som hänt blir aldrig uppenbarat. George möter av en slump två bröder i skogen, Laundry och Prentiss. Två slavar som söker överleva i naturen hellre än att ingå i de läger av frigivna slavar som uppstått.

George erbjuder bröderna mat och husrum samt lön för arbete som han börjat planera, en jordnötsodling. Bröderna flyttar in i en lada, börjar arbeta tillsammans med George på fältet, får omvårdnad av Isabelle och planerar att spara sina pengar för att flytta norrut när tiderna blir bättre. Det blir en ljus tid för alla och Isabelle får en familj att värna och vårda, Laundry njuter av att vandra i skogen, precis som George och njuta av naturens skönhet.

Men allt exploderar.

Laundry har blivit vittne till ett otillbörligt kärleksmöte i skogen. Den ene är Caleb. Av skräck att detta ska uppdagas måste Laundry röjas ur vägen. Caleb bevittnar mordet utan att ingripa.

Prentiss, brodern , blir anklagad och kastas in i sheriffens cell i väntan på hängning.

Caleb, tyngd av skuld, för så mycket i sitt liv liksom svek i kärlek, ser som enda utväg att befria Prentiss från cellen och de tillsammans börjar sin flykt genom skogarna för att undgå förföljarna, en blodtörstig sheriff och vita frivilliga bönder. George söker vägar att hjälpa sonen och Prentiss och blir skjuten vid gripandet. Inte dödligt men så illa att hans ben måste amputeras. Han dör av tillstötande komplikationer.

Mitt i detta står Isabelle. Hon vägrar att låta sig kuvas av villkoren och livet. Hon finner styrka i vänskap och den håller för alla påfrestningar, skvaller och försåt. Hon viker inte ens ner sig när jordnötsodlingen sätts i brand på natten, en brand som direkt får spridning och kommer att ödelägga stora delar av Old Ox. Eller när hon blir ensam kvar efter Georges och Laundrys död, Calebs och Prentiss flykt och vidare öden.

Det här är en debutbok, och den har redan rönt stor uppmärksamhet och erhållit priser i USA. Nathan Harris är inte fyllda 30 år. Titeln Vattnets sötma har valts med omsorg. Har stort symbolvärde. Jag hade inledningsvis svårt att komma in i boken men tack och lov gav jag inte upp. Den fick likt vattnet i floden fart och rörelse, och kanske sötma kan tolkas in i de fina mänskliga möten som sker, empati, respekt, värdighet som kontrast till livets skuggor och grymheter.

Jag vill varmt rekommendera denna läsupplevelse som blir bladvändare och alla gestalter som man kommit att beröras av på djupet.

GUNILLA LINDBLAD

Nathan Harris

Nathan Harris. Foto Laurel Sager

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22