VÄSTER OM VINGA

Jul 12th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till Väster om VingaAv Viveca Lärn
Wahlström & Widstrand 2013
ISBN 978-91-46-22350-4, inb, 331 sid

Jag måste erkänna att jag aldrig kan vara helt objektiv när jag ska recensera Viveca Lärns böcker. Hon har varit en av de tre roligaste arbetskamrater jag haft. Redan som ung reporter på Göteborgs-Tidningen charmade hon hela centralredaktionen  när hon kom tillbaka från ett uppdrag och åskådliggjorde hur intervjun gått.

Och hon är ju fotfarande mycket rolig i sina romaner. Detta är uppföljaren till Öster om  Heden, det område i centrala Göteborg som samlade en rad udda personer eftersom de vunnit i Postkodlotteriet.

Ett antal av dem dyker upp nu också. Det handlar förstås om relationer av skilda slag, och alla som läst böckerna om Saltön (eller följt tv-serien) förstår ungefär vad det handlar om.

Så gillade man de böckerna, och den förra, så är det bara att läsa vidare.

Roligt, som sagt, men det finns en hel del tragik under ytan, och allt slutar väl inte helt lyckligt heller. Och detta är inget klagomål, tvärtom.

En förklaring kan vara det jag läste i en nyligen publicerad intervju med Viveca: hon tänker på döden varje dag. Det ger väl en lite dovare klangbotten till berättandet.

För berätta kan hon. Och sitt Göteborg kan hon. Jag tror att vi båda i ungdomen stundom hade uppdraget att i GT skriva dagens turisttips på sommaren. Här är ett välskrivet tips om Vinga.

LEIF-RUNE STRANDELL

Viveca Lärn

Viveca Lärn. Foto Johanna Svensson

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22