VARVSSLAMMER

Apr 23rd, 2021 | By | Category: 2021-04 april, Recension

Omslag till VarvsslammerAv Aino Trosell
Breakwater Publishing, 2021
ISBN 978-91-86687-64-9, 320 sid

Aino Trosell är en mångsidig författare. Hon är dalkullan som kom till Göteborg i slutet av 1960-talet, jobbade som socialassistent och började skriva. 1978 publicerades hennes första novell i fackföreningstidningen Metallarbetaren och samtidigt omskolade sig Aino till svetsare och fick jobb på Arendalsvarvet. Det gav henne insikter i arbetet och kamratskapet och resulterade i böckerna Hjärtstocken (1979) och Samnanger (1983).

För Dasts läsare är hon mest känd som kriminalförfattare. 1999 erhöll hon Polonipriset för sin thriller Ytspänning som utspelar sig på en oljeplattform där dykare arbetar. Men hon har också fått Ivar Lo-priset, Ivar Los personliga pris, Stig Sjödinpriset pch De Nios pris.
Trosell har omväxlande kallats arbetarförfattare och deckarförfattare men menar att hon är en författare som har rätt att skriva om vilka ämnen hon vill. Själv anser hon att genrebeteckningar är onödiga.

Aino TrosellMan kan säga att hon förändrade deckargenrens innehåll en aning når hon till skillnad från många andra svenska kriminalförfattare inte skrev om försupna poliser som lyssnade på klassisk musik medan de grep sina bovar. I stället berättade hon om den medelålders skilda Siv Dahlin, hotellstäderska och vikarierande brevbärare i Dalarna som råkar hamna i situationer där hon löser brott.

Varvslammer är hennes tjugosjunde bok och kommer passande nog till Göteborgs 400-årsjubileum. I denna mix av essäer, dikter, som ofta lyfter kvinnors betydelse inom vardagsliv och politik, skriver Trosell om varvsepokens betydelse för Göteborg och resten av Sverige Arbetet där var tungt och sällan helt riskfritt och som boktiteln slår fast slamrigt. När varven gick som bäst var framtidstron stark och de drog till sig folk från hela landet som fick sin försörjning där. Inte minst kvinnor som rekryterades som svetsare, traversförare och kranförare. De blev skickligt yrkesfolk och kom att accepteras i den annars mycket mansdominerade och tuffa miljön.

Jag fängslades mest av den långa inledningsnovellen Resan till friheten, om Isak som vill till sjöss men hindras av en välmenande mor. Till sist får han ändå sin vilja fram och hamnar i Göteborg. Texten fängslade mig eftersom jag kände igen så mycket från min egen första bekantskap med staden dit jag kom 1957 för att mönstra på en båt.

Övriga texter är av varierande art men alla lika igenkännande oavsett om det handlar om det hårda arbetet inne i fartygsskrov eller i den ansvarsfulla ensamheten högt uppe i en kran. Människorna beskrivs som människor är oavsett om de är rörläggare eller plåtslagare, längst ner i hierarkin eller basar.

Epoken finns inte kvar längre men den återuppväcks i Aino Trosells äreminne.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22