VÅRT LIV ÄR INTE VÅRT

Jun 9th, 2022 | By | Category: 2022-06 juni, Recension

Omslag till Vårt liv är inte vårtAv Orest Lastow
Hoi förlag, 2022
ISBN 978-91-89199-00-2, häftad, 448 sidor.

Orest Lastow föddes 1964 i Tjeckoslovakien, växte upp i Malmö och bor idag utanför Lund. Han är civilingenjör i teknisk fysik och har doktorerat i aerosolfysik. Lastow har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt forskning och utveckling av inhalerade läkemedel. År 2013 grundade han företaget Iconovo som utvecklar läkemedelsprodukter baserade på hans egna uppfinningar. Vårt liv är inte vårt är Lastows debutroman och är den första boken i trilogin Petahertz.

Ett fenomen som fascinerar är möjligheten att förflytta sig i tiden. Tre äventyrare upptäcker en gigantisk, svävande klocka omgärdad av ett osynligt kraftfält i Antarktis. Angus, en forskare i laserfysik i Lund, upptäcker en petahertz-signal som kan penetrera all materia. Hassan, en iransk taxichaufför, påträffas mördad i sin lägenhet i Södertälje.

Ulla är doktorand i fysik­ och Hassans barnbarn. När hon rensar sin morfars lägenhet finner hon hans kvarlämnade anteckningar om en teknik som kan manipulera både tid och rum. Hur kunde Hassan ha en sådan avancerad kunskap om fysikaliska fenomen, och varför mördades han? Ulla upprepar sin morfars experiment och inser att det skulle vara förödande om tekniken hamnade i fel händer. Samtidigt förbereds ett enormt fysikexperiment med en konstgjord petahertz-signal. Experimentet hotar att rubba rum-tiden och orsaka en global katastrof – om ingen lyckas stoppa det.

Orest Lastow har skrivit en intressant science fiction som utspelar sig mitt i vardagen. Det är en svindlande historia med rötter i Nazityskland och som utspelar sig över sex decennier i Lund, Teheran, Cambridge, Prag med flera städer. Handlingen hoppar fram och tillbaka i tid och mellan de olika platserna. Fysiken går som en röd tråd genom handlingen och blir ibland onödigt detaljerad med sifferserier och tabeller som jag inte tycker bidrar till handlingen. Intrigen är intelligent uppbyggd fast ibland väl komplex, och tempot är ibland så långsamt att man nästan tappar intresset. Men spänningen tilltar mot slutet och boken slutar med katastrof. Det ska bli intressant att se hur nästa del i trilogin kommer att fortsätta.

Ordet peta är ett prefix som betyder 1015 eller 15 nollor. Boken har ett fel som hävdar att det motsvarar 1000 miljarder. Rätt svar är 1000 000 miljarder, eller 1000 biljoner dvs. en biljard.  

LARS-ERIK HOLM

Orest Lastow

Orest Lastow. Foto Anika Persson

Taggar: , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22