VÄRT ATT DÖ FÖR

Nov 20th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till Värt att dö förAv Lee Child
Worth dying for 2010
Översättning av Anders Bellis
Damm 2011
ISBN 978-91-7351-740-9, 400 sid, inb

På omslaget står det: “Nutidens coolaste actionhjälte!” Stephen King

Jack Reacher är Lee Childs huvudperson, i en lång rad bästsäljare. Det riktigt originella med honom (vilket inte kommer fram i den här boken) är att han håller sig utanför samhället, ständigt på luffen, men så dras han in i omständigheter han med sitt sinne för rättvisa måste reda ut.

Hans sätt att reda ut är våldsamma, den här gången är det väldigt många döda.

Boken börjar med att en person varnas och lägger sig i försåt. Just den detaljen skapar inte spänning för vi vet ju att Jack kommer att klara sig så han kan fortsätta i nästa bok. Spänningen beror i stället på undran hur han ska klara nästa våldsamma möte. Och så finns nyfikenhet förstås vad det är som får en våldsam familj att ha sådan makt över alla grannar.

Handlingen utspelar sig i en avlägsen del av Nebraska där landskapet är alldeles platt och man i huvudsak odlar majs. Ganska snart förstår vi att bönderna, motellägaren och doktorn alla befinner sig i någon sorts livegenskap under den familj, tre bröder och en son, som med en transportfirma har monopol på att transportera skörden till uppköparna.

Dessutom kommer några omgångar maffiatorpeder till platsen.

Nej, särskilt sannolik är inte historien, och hjälten en slags stålman van att slåss och döda; han har varit soldat och militärpolis och drivs av ett rättspatos.

Men Lee Child kan skriva spänningstext, en riktig bladvändare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lee Child

Lee Child. Foto Sigrid Estrada

2006 skrev Per Erik Tell en artikel om författaren i Dast: https://www.dast.nu/artikel/ovanlig-thrillerforfattare-borjade-med-reklamjinglar

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22