VARNING FÖR VILT Berättelser

Jan 11th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till Varning för viltAv Aino Trosell
Aino Förlag, 2016
ISBN 978-91-7683-128-1, 326 sidor

Aino Trosell är en människa jag uppskattar mycket, inte minst som författare. Hon skriver stringent och har förmågan att förmedla känslor och inre och yttre landskap utan att förfalla till sentimentalitet. Dessutom har hon en subtil humor.

Titelberättelsen har hennes yrkesmässigt mycket flexibla Siv Dahlin som huvudperson i en historia som med start juldagen 2015 gick som följetong i Mittmedias arton tidningar. Här arbetar Siv som mäklarassistent i glesbygd och besöker olika objekt i södra Norrland för att fotografera och tala med fastigheternas olika säljare. Det visar sig att husen hon besöker ruvar på olika hemligheter som i flera fall kräver att polis tillkallas.

Aino TrosellDet blir både roande och lite lätt spännande eftersom Dahlin tycks ha förmågan att hamna hos de mest aparta personer. En hel del av kapitlen i den berättelsen har dessutom aktualitetsprägel där Troells sätt att turnera intrigen fick åtminstone mig att dra på munnen.

Siv Dahlin har kamperat ihop med Aino Trosell länge nu. Efter deckardebuten med boken Ytspänning (belönad med Svenska Deckarakademins Polonipris och Expressens Getingpocketpris) dök hon för första gången upp i Om hjärtat ännu slår, också den belönad av Svenska Deckarakademin som Årets bästa svenska kriminalroman år 2000. Sedan dess har Aino Trosell och Siv vunnit många deckarläsares uppskattning via flera romaner med fängslande miljöer.

Volymen Varning för vilt innehåller ytterligare ett antal längre och kortare noveller, de flesta tidigare utgivna i ljudboks- och e-boksform. Trosell ville enligt förordet ge dessa berättelser ”ett hem mellan pärmar”. Det gjorde hon rätt i.

Här finns kärleksnoveller som innehåller den mogna människans passioner, dramatiska händelser och en intressant parafras på Strindberg. Ett par av de längre och tyngre berättelserna har, förståeligt nog, dragit till sig intresse från filmbranschen.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22