VARGATTACKEN

Jun 14th, 2018 | By | Category: 2018-06 juni, Recension

Omslag till VargattackenAv Lars Berge
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 978-91-0-016988-6, 230 sidor

Lars Berge har skrivit en reportagebok om tragedin i Kolmårdens djurpark där en ung vargguide attackerades och dödades den 17 juni 2012 av de djur hon var så väl bekant med.

Författaren är kritisk mot hur ekonomiska men även politiska intressen förvandlat natur och vilda djur till en upplevelseindustri. Vargen hade länge varit försvunnen men på 1970-talet började den åter synas. Människor blev rädda eftersom man i gamla tider så vargen som ett mycket farligt rovdjur som dessutom bestal människor på de jaktbyten som båda ville åt. Denna syn ville entusiaster på bland annat Svenska Naturskyddsföreningen ändra på, få människor att se vargen på ett mer nyanserat sätt. Kolmårdens ledning såg en möjlighet att fylla sig kassakista. De och Skansen hade vargar som fötts upp med nappflaska för att bli mindre skygga för människor.

Som enda djurpark i världen började Kolmården erbjuda turister tillträde till varghägnen mot saftigt tilltaget inträde. Under ledning av guider kunde de umgås med rovdjuren, till och med få klappa dem. En mycket ovanlig upplevelse och ett bevis för att vargen var mycket ofarligare än man trott tidigare. Människan, skapelsens krona, kunde faktiskt kontrollera naturen.

Det är tänkbart att de som anställdes och utbildades till att bli guider föll för frestelsen att tro att de var en del av vargflocken, att de kunde bli ledarvargen som djuren såg upp till och lydde. Det var ett misstag. En flaskmatad varg är fortfarande ett vilt djur som behåller de instinkter det fötts med.

Berges bok anses säkert som kontroversiell av de människor som fortfarande hävdar att vargar inte är farliga för människor. Inte heller torde boken uppskattas av dem som ser vilda djur som ett sätt att tjäna pengar.

Journalisten, dokumentärfilmaren och manusförfattaren Lars Berge är född 1974. Han har länge skrivit krönikor för Svenska Dagbladet och är en av dem som författar texter till radioprogrammet Mammas nya kille.

NINNI C. LARSSON

Lars Berge

Lars Berge. Foto Johanna Hanno

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22