VARGARNAS TID

Jul 26th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till Vargarnas tidAv Elisabet Nemert
Forum, 2016
ISBN 978-91-37-14816-8, 408 sidor

Det är sent trettiotal i det svenska samhället där skillnaden fortfarande är stor mellan fattig och rik och socialpolitiken är inte riktigt uppfunnen ännu. Kyrkans makt är i det närmaste obruten vilket betyder att preventivmedel är förbjudna och den som använder sådana kan straffas. Rasbiologiska institutet bildades på initiativ av bland andra socialdemokraten Alfred Petrén och bondeförbundaren Nils Wohlin och skallmätaren Herman Lundborg blev dess förste chef.

I Tyskland gapar Der Führer Adolf Hitler ut sitt hat mot judar inför heilande massor och även i vårt land frodas antisemitismen. När de nazistiska horderna invaderar land efter land, även de svenska grannarna Danmark och Norge, faller Sveriges regering undan för kraven från Berlin och inför politisk censur gentemot svensk press, till och med mot texter från nöjets estrader. Allt medan den norrländska järnmalmen som behövs för Tysklands krigföring ger klirr i statens kassa.

Mitt i, eller strax före, denna omvälvande tid växer det föräldralösa syskonparet Nils och Magdalena upp på en liten gård i Sörmland. Hittills har de lyckats försörja sig som springpojke och piga men det ändras när morbrodern kommer hem från Amerika. De hamnar i Stockholm där Nils börjar få ihop en förmögenhet i livsmedelsbranschen och Magdalena satsar på en akademisk karriär. Hon känner sig kvävd av samhällsklimatet och hoppas kunna få modet att använda sina kunskaper till att skapa rättvisa åt den klass hon just undflytt. När hon försöker griper censuren in och själv faller hon i den tyska maktens klor.

Men det finns andra som vill vrida utvecklingen åt andra hållet, de som tror på tysk propaganda. Men verkligheten visar sig vara mycket vidrigare och även proselyter kan omvändas.

Det är trots sitt mörka anslag en bok som andas positivism och hävdar människan rätt och skyldighet att stå upp för tron på demokratiska värden. Och att kärlek kan övervinna allt, även ondska.

Nemert är känd för att använda djur som metaforer för att understryka teser i sina romaner. Här är det tre snövita vargar som representerar det godas kamp mot ondskan. Nemerts historiska romaner har blivit mycket framgångsrika, inte minst de som kommit på 2000-talet: Bortom stjärnan (2002), Den vita liljan (2003), Rovfåglarnas tid (2005), Vindarnas ö (2007), Ödets hav (2009), Ljusets dotter (2011) och Röd måne (2013). Innan hon blev skönlitterär författare arbetade hon i skolvärlden och skrev bland annat läro- och fackböcker. Hon är adjunkt i svenska, historia, konsthistoria och filmvetenskap. Hon är född och uppvuxen i Stockholm men bor nu med make och två döttrar i Sollentuna.

INGER STRANDBERG

Elisabet Nemert

Elisabet Nemert. Foto Helén Karlsson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22