VÄRDIG DÖD

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Anders Mård
Sellin 1998

Detta är en stark debut (om man inte räknar den deckarparodi som kom i begränsad upplaga häromåret). Journalisten Mård kan skriva väl, har kännedom om polisprocedur och vet hur man vrider till en story. I boken utspelas under en nyligen timad het sommar i Stockholm, vilket vädermässigt utesluter den senaste.
Två lik i en kista (j.fr. Remars Det parallella liket) blir inledning till en utredning som för de intressanta polistyperna Drevhult och Tuvson in i en härva av massmord, öststatsprostitution och ekonomisk bronslighet som bottnar i forskningsresultat från Tredje rikets dagar.
Det låter mycket, är det också, men Mård lyckas knyta samman det hela på ett trovärdigt sätt, inte minst med hjälp av färgstarka bifigurer. Sorgligt nog tar han död på en av mina favoriter i slutkapitlet. Detta har jag svårt att förlåta – men resten är faktiskt förbaskat bra.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22