VAR DET INTE VÄRRE ÄN SÅ HÄR?

May 10th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till Var det inte värre än så här Av Eva Ludvigsen
Idus Förlag, 2015
ISBN 978-91-7577-186-1, 390 sidor

Den stridslystna unga damen Cassandra från Värmland hamnar i Uppsala för att studera medicin vid universitetet men egentligen har som mål att rädda världen. Hon hamnar i det alltför vanliga sökandet efter bostad och alla andra små och stora bekymmer som drabbar en studerande i lärdomsstaden. Där träffar hon också den aningen tafatte Fredrik som studerar juridik fast han egentligen vill bli musikproducent. Konflikter uppstår liksom passionerad kärlek. Det handlar om ungdomar – för all del också om en del äldre människor – men jag blir inte riktigt klok på om det är en ungdomsbok eller en roman avsedd för vuxna.

Eva LudvigsenBlandningen av människotyper är smått förförisk, trots att en hel del av dem är beskrivna så att man inte inledningsvis vill gilla dem. Somliga är riktigt elaka, andra smått nördiga eller rent av sliskiga. Det tar en stund innan man förstår att det är något av en karikatyr av samhället i stort. Drabbad av den insikten går det lättare att relatera till deras känslor som emanerar ur tidigare erfarenheter.

Det Ludvigsen lyckas få fram är att Uppsala är en smältdegel av människor ur olika samhällsskikt och från olika landsändar gnids mot varandra och omformas i ett skolsystem som inte alltid verkar schemastyrt. De lever det glättiga lärdomslivet samtidigt som de kämpar med skral ekonomi och tentamina, saker som inte alltid kompenseras av vilda studentfester.

Ludvigsen har berättarförmåga och ett driv i sitt lättsamma språk. Kanske lite för lätt ibland, på sina ställen känns boken pratig. Något en observant förlagsredaktör borde ha påpekat. Men det är ett skönhetsfel som inte stör alltför mycket.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22