VAPENSMEDERNA. Männen som beväpnar Sveriges kriminella

Oct 9th, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till VapensmedernaAv Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle
Norstedts, 2021
ISBN 978-91-1-311107-0, inbunden, 320 sidor

Mathias Ståhle och Jani Pirttisalo Sallinen är journalister på Svenska Dagbladet. Ståhle har arbetat som granskande reporter sedan slutet av 1990-talet och är idag ekonomireporter. Han har belönats med Guldspaden tre gånger, nominerats till Stora journalistpriset 2017 och var mottagare av Advokatsamfundets journalistpris samma år. Pirttisalo Sallinen har under flera år granskat och rapporterat om marknaden för illegala sprängmedel och illegala skjutvapen. Även han har tidigare belönats med Guldspaden. Vapensmederna. Männen som beväpnar Sveriges kriminella baseras på deras artikelserie Vapnens väg.

Författarna har gått igenom de största vapenutredningarna som kopplats till gänguppgörelser under fem år och har hanterat tiotusentals utredningssidor. De redogör för en del skjutningar där illegala vapen använts och de följer vapnens väg från vapenhandlare i Europa och svenska jaktbutiker till källare och hemmaverkstäder där självlärda personer reaktiverar tidigare inaktiverade vapen för att sälja vidare till kriminella. Det är en skrämmande läsning och förklarar en hel del varför vi har så många skjutningar i Sverige. Några av exemplen i boken är Mario, som sköts i huvudet vid ett rödljus av någon som förväxlade hans BMW med en kriminell gängledares. Shayan sköts ihjäl för att han liknade en gängmedlem i samma område.
På en pizzeria i Göteborg sköts tio människor ner medan de såg på en fotbollsmatch.

Författarna gör en utmärkt och ambitiös analys av varför skjutningar och sprängningar har blivit vanliga fenomen i Sverige, och varför det organiserade våldet drabbar både gängmedlemmar och oskyldiga. I Slovakien kan vem som helst köpa vapen utan licens då de har svetsats igen. Kriminella i Sverige kan sedan lätt göra vapnen skjutklara. Boken börjar bra med snabbt tempo som dock saktar in allteftersom texterna laddas med utredningsdetaljer, och den blir tidvis trögläst. Sammantaget är det ändå en välskriven och angelägen bok, som borde finnas på varje riksdagsledamots nattduksbord för att ge inspiration till åtgärder som kan få slut på det meningslösa skjutandet i vårt land.

LARS-ERIK HOLM

Jani Pirttisalo Sallinen

Mathias Ståhle


Jani Pirttisalo Sallinen, Mathias Ståhle. Foto Hugo Thambert

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22