VÄNNEN I HAVANNA

Jun 12th, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Vännen i HavannaAv Reidar Jönsson
Historiska Media, 2017
ISBN 978-91-7545-531-0, 273 sidor

Reidar Jönsson har efter romansuccéerna med Mitt liv som hund från 1983 (filmad av Lasse Hallström som kammade hem två guldbaggar, en Golden Globe och två Oscarsnomineringar för besväret) och En hund begraven från 1988 övergått till att skriva om farliga män i politikens värld. I fjol kom han med boken En god man, av Dasts Lena Lundgren karaktäriserad som en blandning av deckare och osannolikt skruvad spänningsroman med inslag av burlesk och satir (https://www.dast.nu/recension/en-god-man-3). Den utspelar sig i Sverige medan Jönssons senaste Vännen i Havanna självklart har Kuba som spelplats, en önation i förändring efter den långlivade ledaren Fidel Castros död.

Hans protagonist denna gång är en kvinnlig amerikansk soldat vid namn Monica Aguirre som får i uppdrag att övervaka en överordnad, översten Hector Linares, som i likhet med henne själv har gjort karriär inom den hemligaste av hemliga underrättelsetjänster. Han misstänks ha dolda förbindelser med Kuba och Aguirre (vars motto är En död ond man är en god man) tar till gruvligt våld under resan till Castrolandet, ett våld som känns omotiverat brutalt i flera av de många scenerna.
Eftersom våldet är så explosivt och likt de vapen som används så noggrant beskrivet borde kanske Jönsson ha berättat mer om orsakerna till utövandet. Med tanke på de flesta av personernas relationer till varandra kan man också fundera över om det alls finns någon vänskap av det slag som titeln anger. Merparten av dem är udda maktspelare eller kriminella ute efter snabba vinster förutom de personer som skönjer politiska framgångar och agerar därefter.

Men det är förstås rappt skrivet och emellanåt dyker Jönssons svarta humor fram som, märkligt nog, en ljusglimt. Hela storyn verkar författad med sikte på Hollywood, där författaren bott och arbetat i många år. Och säga vad man vill om Hollywood, där är man specialister på att underhålla.

Det finns en intressant underliggande fråga i berättelsen – vad sker i en diktatur när diktatorn försvinner? Försvinner den också eller byter den bara skepnad med samma språkliga metod som förvandlade kalhyggen till föryngringsytor?

Reidar Jönsson debuterade 1969 med romanen Endast för vita. Succéerna Mitt liv som hund  och En hund begraven följdes upp med Hundens Paradis (2010).

Nu har han återvänt till hemlandet och bosatt sig på Österlen i Skåne.

PER MAGNUSSON

Reidar Jönsson

Reidar Jönsson. Foto Jörgen Sprisse Nilsson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22