VAMPYRERNAS HISTORIA

May 27th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till Vampyrernas historiaKatarina Harrison Lindbergh
Norsteds 2011
ISBN 978-91-1-302965-8, 406 sid

Katarina Harrison Lindbergh har författat ett uppslagsverk, ett referensverk som med fördel kan läsas som en underhållande bok. En snygg matchande tavla av Edvard Munch pryder omslaget och titeln är utskriven i ett förskräckligt Halloween-typsnitt. Med spänning öppnar vi boken och finner att verket är indelat i tre stora avsnitt:
Vampyren i folktron
Vampyren i konst och populärkultur
Vampyren i människan

Boken avslutas med Bibliografi, källförteckningen och register. Boken är rikligt illustrerad med välvalda bilder som förhöjer läsupplevelsen.

Katarina Harrison LindberghI den första delen presenteras vampyrernas långa historia i legender och folktro.  Kapitlet ”Folktron” innehåller bl a lingvistisk analys av ord som betecknar det odödliga släktet: strigoj, Nosferatu, upir och vampyr. Språkhistoria vevas på ett snyggt sätt in i berättelsen utan att blir för komplex för icke-fackman. Även medicinska spörsmål som porfyri avhandlas där (sid 91–92).

Den andra och stora delen på ca 110 sidor ”belyser vampyren i konst, litteratur och på film” som författaren säger i förordet. Jag skulle formulera om det till ”belyser konstens och filmens roll i vampyrernas liv”. Katarina granskar fiktiva vampyrer utifrån forskar- och vampyrperspektiv och hittar massor av felaktigheter i filmatiseringar och litterära framställningar. Författaren visar stora kunskaper i ämnet och ger prov på ytterst underhållande förhållningssätt som ger framställningen en extra krydda.

Vampyrer bland oss avhandlas i del tre. Där finner vi historier om galningar och uslingar som fått vampyrstatus genom sina onda gärningar. Även ett delikat ämne som nutida hemliga vampyrsällskap avhandlas här. Ett ämne som är mycket känslig och inte kartlagd av forskningen. Här kan man lära sig om nya rön och modern folktro som uppstår i hemliga livsstils-sällskap som tror på en ”vis energityp” som skiljer dem vanliga människor från riktiga vampyr-människor.

Katarina beskriver attraktionen i exklusivt utanförskap som erbjuds i ”vampyr-kulturföreningar”. Dessutom lovar dessa sekter lycka, evigt liv, rikedom och makt till sina medlemmar. Ytterst spännande och intressant. Fenomenet avhandlades nyligen i ett avsnitt av tv-serien CSI (Säsong 11: Episod 03: ”Blood Moon”).   Avsnittet handlar om ett rituellt mord som sker på en Vampyrkonferens  i Las Vegas.  Jag avfärdade först historien med ett skratt när jag såg den på TV (se fotnot). Nu när jag har läst Katarinas berättelse om ”Vampire Nation” skrattar jag inte längre åt fenomenet. Nå väl, jag skulle vilja säga att det är blodigt allvar att vara vampyr på låtsas och på riktig. Ursäkta klyschan.

Den som vill veta hur man skyddar sig mot vampyrer eller vill bli en vampyr  hittar massor med goda råd i boken. Den som ställer sig frågan ”finns vampyrer?” får sin nyfikenhet stillad i avsnitt tre.

Vi som är övertygade att strigoj finns ser boken som det slutgiltiga beviset, ett vetenskapligt alster om det odödliga släktet.  Äntligen ett komplett verk som tar itu med alla infallsvinklar och hemligheter och som dessutom är skrivet på svenska. En imponerande debut av Katarina Harrison Lindberg som presterade fem tusen tecken om dagen (med makens stöd) under en längre tid för att ge oss en komplett studie av vampyrismen. Ett praktverk som är ett måste för varje vampyrjägare eller vampyrdiggare. En roman som har underhållningsvärde även för en vanlig dödlig läsare.

ANDRÉ LOUTCHKO

Fotnot: A young man Wilson is found decapitated in the woods and the CSIs believe the killing was ritualistic… Wilson and his fiancée Julie were practicing vampires who wanted to get married at the annual vampire and werewolf convention; where they met a year before. Vampires and werewolves are mortal enemies and when wolf hair is found in the victim’s mouth the team traces it to the deceased pet of a practicing werewolf, Kurt Francis. DNA found on a yellow contact lens in the victim’s hotel room is also linked to Francis. His truck is examined and the CSIs find not only the victim’s blood but digestive enzymes from someone suffering from porphyria, also known as “vampire’s disease”.  http://www.cbs.com/primetime/csi/recaps/1103/recaps.php?season=11

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22