VÅLD VID VATTEN

Oct 21st, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Våld vid vattenAv Helena Sigander
MBF Bokförlag 2010

Helena Sigander har tidigare kommit ut med ett tiotal deckare. Ytterligare en finns nu ute på marknaden. Våld vid vatten är en hiskelig historia, som utspelar sig i Hälsingland, i ett mindre samhälle där en handfull brutala män lever ut sina sexuella fantasier. Många av kvinnorna har antingen redan utsatts för övergrepp eller känner stor fruktan för att råka illa ut.

Till det här orten, Ländsjö, beger sig Harry Olsson för att fiska några dagar. Han är inbjuden av Kalle Trygg, som han lärde känna för tio år sedan, då de gick sin lärarutbildning. Kalle bor i ett lyxrenoverat gammalt skolhus och dit gör Harry sällskap med två andra studiekamrater. Det är sex år sedan de senast besökte Kalle.

Helena SiganderHarry bor med sin fru, Irma, och liten dotter i villa i utkanten av Stockholm. Irma hade en närmast omättlig aptit på sex, men hennes man var inte rätt person att tillgodose hennes behov. Hon träffade många män för korta möten och under en tid var Kalle hennes älskare. De hade fantastiska sexupplevelser, men när han började propsa på att hon skulle gifta sig med honom och lämna sin man, blev det problem.

Förra gången kamraterna hälsade på i Ländsjö var Irma med. Den gången blev hon instängd i skolhusets källare. Där misshandlades och våldtogs hon av Kalle och andra män från trakten. Harry vet att Irma blivit överfallen, men känner inte till hela sanningen. Nu tänker han ta reda på vad som verkligen hände hans fru. Irma, som inte fick någon upprättelse i domstol, åker efter grabbarna till Hälsingland för att ta en gruvlig hämnd på Kalle.

En ung flicka hittas mördad ute i forsen. När en kvinnlig polis, som rätt nyligen börjat tjänstgöra på orten, startar en mordutredning, krakelerar den manliga hierarkin i Ländsjö.

I baksidestexten står det bland annat att författaren i sin roman skapat en ”tät sensualism”. Jag håller inte alls med om det. Det är snarare fråga om ren och skär sexualitet; även inslag av nekrofili förekommer. Men Sigander har åstadkommit en hyggligt spännande historia som är lättläst. Den person som känns mest trovärdig är Harry. Han ser trevlig ut, är omtyckt av både elever och rektor. Lite mesig, men snäll. I Ländsjö finns naturen – forsen, sjön och skogen – alldeles inpå knuten och författaren har fint skildrat vilken roll den spelar i dramat och på hur olika sätt den påverkar människorna.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22