VALBORG

Jul 4th, 2020 | By | Category: 2020-07 juli, Recension

Omslag till ValborgAv Ulf Broberg
Arx Förlag, 2020
ISBN 978-91-88893-9, 132 sidor

Detta är den fjärde boken Ulf Brobergs fortlöpande bokserie om kriminalinspektörerna Kenneth Klintman och Lisa Norén vid Uppsalapolisen. De tidigare titlarna är Den tredje mannen, Den döende radiomannen och Mulan.

Som alltid i Brobergs kriminalromaner är det polisarbetet som står i förgrunden. Personerna har visserligen känslor men de får sällan slå ut i full blom, utom möjligen när Norén säger vad hon tycker om våldtäktsmän och kvinnomisshandlare. Det är det strävsamma arbetet som gäller för henne och Klintman, ett yrkesmässigt, platoniskt radarpar där han är knappt trettio år äldre än henne.

Ulf BrobergI Valborg berättas det om grova förbrytelser – mord, våldtäkt, misshandel – och de beskrivs klart, koncist och utan åthävor. Broberg sätt att förtälja historien är effektivt korthugget som invaggar mottagaren i tron att han/hon läser en faktaredogörelse om autentiska brott. I vissa tillbakablickar är detta särskilt accentuerat.

Eftersom Ulf Broberg är mycket insatt men också kritisk när det gäller polisens organisation, lönesättning och arbetsmetoder kan han beskriva myndighetens utredningar korrekt men lyckas ändå smyga in en spänning som oavbrutet kryper in i läsaren.

Titeln på boken kommer av att den´intrikata intrigen tar sin början sista april. Uppsalas unga befolkning firar in våren med besked och innan dagen är slut har en misshandel och ett avrättningsmord på en flicka hamnat på polisens bord.

Detta mord visar sig ha förgreningar utanför Uppsalas gränser. Bortsett från att Klintman och Norén får arbeta hårt med detta fall ger Broberg dem andra bekymmersamma uppgifter att lösa, ända fram till den sötsura upplösningen.

CHRISTIAN AAGE

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22