VAKRE DAMER OG BLODIG DØD

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Recension

av Willy Bakken
Bladkompaniet 1994

I Norge tycks man, till skillnad från i Sverige, ha respekt även för underhållningsförfattare och deras verk. På senare år har där kommit ett flertal böcker om just den lättare litteraturen, den som i Sverige lite föraktfullt kallas kiosklitteratur (i Norge folkeläsning). Det stora förlaget i branschen är Bladkompaniet, som gett ut denna och andra sorters litteratur, sedan mitten av 1910-talet. I Norge vårdas de gamla hjältarna och deras upphovsmän och -kvinnor, Därför kan man där finna böcker om en Sven ElvestadlStein Riverton (En mycket vacker och innehållsrik sådan är ”…så gikk det sånn passetig skjevt” av Odd M. Syversen på Metope Forlag), en Sverre Vegenor (”Sverre Vegenor den glemte folkeskribenten 1886-1986” av Hans P.S. Knudsen på Bladkompaniet), en Margit Sandemo (”Kjaere Margit!” på initiativ av Bladkompaniets chef Ole Vågenes till ”folkelesningsdronningens” 70-årsdag) och alla de övriga (”Fra Rudolf Muus til Margit Sandemo” av Finn Arnesen hos Bladkompaniet).

Nu har rockgitarristen och musikrecensenten Willy Bakken sällat sig till de litteraturhistoriska förfallarna genom att kunnigt och intressant berätta om den norska pocketbokens historia 1949-1994.

Att denna historia till viss del sammanfaller med den svenska motsvarigheten gör inte saken sämre för den som intresserar sig för den lättare litteraturen med dess ”stående personer”. Det här är en bok om vardagskulturen som nått oss alla, som lästs av alla – även av dem som likt envisa Petrusar nu förnekar det fram till hanegället.

Den gedigna sammanställningen av titlar, bokserier och utgivningsår ger boken ett extra värde för kalenderbitarna, medan de kortfattade presentationerna av författare vi bara läst under pseudonym, är av intresse för de flesta.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22