VAKANDE ÖGON

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Dean Koontz
From the Corner of his Eye 2000
Översatt av Lars Olov Skeppholm
Bra Böcker 2002

Koontz skriver om skräck och kampen mellan gott och ont. Enligt honom själv har det blivit så på grund av hans upplevelser i barndomen. De var grymma och hans penna är också grym. I kokande ögon har han åstadkommit en roman på många, många sidor som handlar om människors spel gentemot varandra, om kvantfysikaliska fenomen och om att ett liv samtidigt kan vara ett annat liv.

En av dem, Bartholomeus, blir blind vid tre års ålder, men detta kompenseras av kunskap att se in i ”den andra världen” medan Angel, som avlats i en våldtäkt, kan se omgivningen som den egentligen är. Den tredje är en vidrig psykopat som mördar sin fru, men förstår att straffet ska komma genom en hämnare som heter Bartolomeus. Den hämnaren måste förgöras.

Dessa tre personer upplever samtidigt dramatiska händelser och med ett lättläst men ändå påverkande språk knyter Koontz samman levnadsödena för att till sist åstadkomma en makalös konfrontation.

Ibland har jag tyckt att Koontz frossar i våldsamma skeenden. Det gör han nog nu också, men den långa boken gör att man vänjer sig och grips av den krypande spänningen.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22