VÅGSPEL

May 26th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till VågspelAv Ann Rosman
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-014503-3, 477 sidor

En historisk tillbakablick till en traumatisk händelse i den brittiska marina historien inleder Ann Rosmans sjätte bok (de tidigare böckerna är: Fyrmästarens dotter, Själakistan, Porto Francos väktare. Mercurium och Havskatten). Måndagen den 5 juni 1916, under första världskriget, går krigsfartyget HMS Hampshire på en tysk mina utanför Orkneyöarna och går till botten tillsammans med 700 man. Ett dussin personer överlever.

Lord KitchenerBland de omkomna finns earlen, fältmarskalken och krigsministern Lord Horatio Herbert Kitchener vars krigsbedrifter i stort sett är glömda eller sopade under mattan. Det man minns honom för är den affisch där han pekade rakt mot åskådaren och uppmanade alla britter att söka värvning i armén. Efter sänkningen är ryktesspridningen snart igång och den säger att fartyget var på väg till Ryssland med en dyrbar last.

Sådant lockar skattjägare och det är många sådana som också försvunnit i djupet under sökandet efter den mytomspunna förmögenheten.

I Rosmans bok hittas hundra år senare den pensionerade dykaren och Marstrandsbon Bosse Stenmans segelbåt drivande i samma vatten som begravde HMS Hampshire. Stenman är försvunnen men den lokala polisen hittar blod ombord och tolkar detta som tecken på strid. Svenska myndigheter underrättas och med tanke på var båtägaren hörde hemma får Karin Adler och hennes team ge sig av till Orkney för att bistå de lokala utredarna.

En tid senare återfinns en kropp och ännu en båt och mycket tyder på att det finns en koppling mellan förlisningen 1916 och Stenmans försvinnande. Under en dykexpedition vid vraket för cirka fyrtio år sedan håll saker på att gå mycket snett och det visar sig att Bo Stenman väckt ont blod hos sina gamla dykarkamrater.

Det är inte enbart på havet som mysterier dväljs. De gröna och vinpinade ögruppen Orkney, sista brittiska utposten nordväst om Skottland, är en plats med tystlåtna människor som kan hålla inne med hemligheter och där gammal folktro inte ligger alltför djupt under civilisationens fernissa.

Rosman har, som vanligt höll jag på att säga, skrivit en spännande och väl underbyggd spänningsroman som pendlar mellan nu och då. Ska man klaga på något skulle det möjligen vara de ingående beskrivna dykepisoderna som drar ner farten i en story som ibland närmar sig fartbegränsningsgränsen.

Ann Rosman är född 1973, har en fil. kand i IT och företagsekonomi och ett förflutet inom affärssystem. Tanken att börja skriva kom under en föräldraledighet 2005 och fyra år senare kom första boken. 2010 tilldelades hon Marstrandspriset och 2013 Kungälvs kommuns kulturpris.

INGER STRANDBERG

Ann Rosman

Ann Rosman. Foto Anette Ericsson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22