VÄGEN TILL JERUSALEM

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Recension

Av Jan Guillou
Norstedts 1998

Författaren gillar att skriva om människor som blir övermänniskor, oavsett i vilket århundrade de verkar.
1100-talets Hamilton heter Arn och Guillou framställer honom som en Jesus-gestalt. Åtminstone uppfattar man det så när Arn dör och sedan återuppstår. Det evangelium som predikas är kunskapens, både de bokliga och den krigiska. Arn är ett underverk när det gäller förstånd, svärdfäktning, läsning, kärlek och fromhet. Omgivningen uppfattar honom som en nolla när han i själva verket är en hejare på det mesta (jfr Zorro och andra hjältar). Han klarar av att svärdfäkta perfekt med både höger och vänster hand (jfr westernhjälten Fargo) och han rider sin Rosinante (förlåt!) som en Gud.
Det här skulle vara roligt att läsa om det inte vore så gravallvarligt skrivet. Det arkaiska språket vilar tungt över sidorna och vägen till Jerusalem är lång och ligger mest i trakterna kring Varnhem i Västergötland. Den kantas av liturgi och beskrivningar av folk, föremål och interiörer. Härmed har jag förstått det som brukar stå i vissa läroböcker för tilltänkta författare att det inte är bra för historien att skrivaren vill få med allt han har lärt sig.
Det skall bli två böcker till i serien. Med den här farten undrar jag om Arn någonsin kommer fram till Jerusalem.

BIRGITTA HÄRNER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22