UVIGSLET JORD

Jan 17th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till Uvigslet jordAv Agnes Lovise Matre
Gyldendal, 2021
ISBN 9788205541047, inbunden, 365 sidor

Det här är denna författares tredje roman om Hardangerlensmann Bengt Alvsaker och den andra som jag läser. På norska. Agnes Lovise Matre är inte översatt till svenska. Boken förtjänar enligt min mening att vara det. Det är verkligen inget rättvist utbyte mellan Norge och Sverige. Betydligt fler svenska deckare översätts till norska än vice versa. Kan det möjligen bero på att utbudet av inhemska kriminalromaner är så väldigt mycket större i vårt land?

En arm hittas nergrävd. Den har legat länge innan fyndet. Bengt och hans kollegor misstänker att den tillhör en ung homosexuell pojke som försvunnit 1983. Han har trots det aldrig varit anmäld som saknad. Polisen får mer bekymmer. I samma veva försvinner en kollega spårlöst. Samtidigt har Bengt familjeproblem. Hans sambo verkar ha tröttnat på honom och hans tonårsson söker sanningen om sin farmor. Bengts mamma.

Handlingen i boken växlar mellan 1983 och 2018. Händelsemässigt är det mer driv i den historiska berättelsen, medan den nutida intrigen är mer dialogbunden. Det förtar inte spänningen. Författaren lyckas att bibehålla dramatiken boken igenom.

Strålkastarljuset är på homosexualitet i en mindre stad. Både historiskt och idag. Visserligen har tiderna förändrats men fördomarna lever kvar. Det är svårt att få vittnen att berätta.

Det här är en gedigen polisroman av bästa märke med mycket samhällsengagemang. Om man däremot också vill läsa den som en pusseldeckare gör sig Agnes Lovise Matre skyldig till ett stilbrott som inte fungerar. Det går inte att gå närmare in på det utan att spoila.

Jag kan ändå konstatera att författaren har tagit ytterligare ett steg i sin skrivarutveckling. Den här boken skulle inte göra bort sig på den svenska bokmarknaden.

NISSE SCHERMAN

Agnes Lovise Matre

Agnes Lovise Matre. Foto Haakon Nordvik

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22